Фото: "Еспресо"

У Британії підтримали пришвидшений вступ України в НАТО: що сказав міністр оборони Воллес

Для України необхідно розглянути можливість вступу до НАТО без виконання Плану дій щодо членства. Велика Британія підтримує пришвидшений вступ нашої країни до Альянсу.

Заяву міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса цитує Reuters.

План дій щодо членства в НАТО включає конкретні умови та реформи, які покликані допомогти кандидатам відповідати певним політичним, економічним та військовим критеріям. Їхнє виконання може зайняти роки або навіть десятиліття.

"Я думаю, що ми маємо абсолютно точно розглянути можливість відмови від Плану дій щодо членства (у питанні вступу України до НАТО, — ред.)", — зазначив глава Міноборони Британії.

Щоправда, зазначи Воллес, що не може гарантувати угоди щодо вступу України без ПДЧ вже на саміті НАТО у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня.

Членство України в НАТО

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що станом наразі 20 країн-членів НАТО підтримують інтеграцію України до Альянсу. Це абсолютна більшість і позитивний сигнал для України. Він висловив сподівання, що вже на саміті у Вільнюсі в липні Україна отримає чіткі та конкретні меседжі, коли і як вона стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна отримає потужний пакет допомоги, покликаний протягом кількох років наблизити нашу державу до стандартів Альянсу. Він також наголошував, що на саміті у Вільнюсі країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 16 червня провів переговори із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Лідери обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, який має відбутися 11-12 липня. Зокрема, Кулеба зауважив, що під час саміту Україна має зробити крок до вступу в Альянс.

Нагадаємо, 28 червня генсек НАТО заявив, що умовою будь-якого змістовного обговорення членства України в НАТО є її перемога у війні з Росією. Країни-члени Альянсу вважають, що найбільш термінове завдання зараз — забезпечити перемогу України як суверенної та незалежної держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.06.2023 21:58