У Держдепі пояснили, що може вплинути на швидкість надання допомоги Україні

Припинення роботи американського уряду через "шатдаун" може вплинути на швидкість військової допомоги Україні.

Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Він зазначив, що "шатдаун" (затримка з ухваленням нового бюджету, — ред.) це юридичне питання, яке стосується того, кому дозволено працювати під час зупинки, а кому заборонено. 

"Ми можемо продовжувати надавати допомогу — військову допомогу, допомогу у сфері безпеки у разі припинення роботи уряду. Але коли у вас є кілька людей, яким заборонено приходити на роботу, це може вплинути на швидкість будь-яких поставок. Ось чому ми вважаємо, що припинення роботи буде настільки тривожним і чому ми закликаємо Конгрес фінансувати уряд", — сказав Міллер.

Військова допомога США Україні: що відомо

Американці з перших днів повномасштабного вторгнення РФ підтримують Україну та надають їй зброю й техніку на мільярди доларів. Це, зокрема, сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

Джо Байден 9 травня 2022 року підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

15 грудня торік Сенат США схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Через два тижні, 29 грудня 2022 року, Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить майже 45 мільярда доларів на надзвичайну допомогу Україні та близько 38 мільярдів доларів для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

22 вересня 2023 року, під час візиту президента Володимира Зеленського до США, Білий дім оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні на суму 325 мільйона доларів. У адміністрації Джо Байдена зазначили, що він має надати нового імпульсу контрнаступу ЗСУ й допоможе зміцнити протиповітряну оборону України проти повітряних ударів з боку Росії зараз і взимку. До пакета допомоги увійшла друга партія касетних боєприпасів для 155-міліметрової артилерії, а також системи ППО малої дальності Avenger, які використовують ракети Stinger. Повний перелік озброєння, яке передають Україні США.

Нагадаємо, 25 вересня Володимир Зеленський підтвердив прибуття американських танків Abrams в Україну. Відомо, що за рівнем своєї технічної оснащеності Abrams зараз випереджає будь-який танк армії РФ на покоління.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.09.2023 04:36