Фото: Національна поліція України

У Дніпрі посадовці привласнили понад 34 млн грн міського бюджету через закупівлю SMM-послуг

У Дніпрі поліція у співпраці зі Службою безпеки України викрила схему розкрадання бюджетних коштів на суму у понад 34 мільйони гривень під час закупівлі SMM-послуг для міської ради. Підозрюваним загрожує до 12 років в'язниці.

Як повідомляє прес-служба Національної поліції України, до складу злочинної організації входили посадові особи міської ради Дніпра, начальник підпорядкованого їй комунального підприємства та ряд фізичних осіб, які були не дотичними до сфери маркетингу соціальних мереж.

За даними слідства, організатором схеми виявився 38-річний підприємець, фірма якого раніше надавала рекламні послуги комунальним підприємствам міста.

"За сприяння посадовців Дніпровської міськради він пролобіював перемогу в тендері на закупівлю рекламних та маркетингових послуг одинадцятьох підконтрольних фізичних осіб-підприємців, які у реальному житті працюють майстрами манікюру, різноробами на будівництві, водіями таксі, бухгалтерами, продавцями електроприладів та іншими фахівцями", — наголосили у поліції.

Зазначається, що робота цих осіб не мала відношення до надання професійних SMM-послуг. Саме з ними профільне комунальне підприємство Дніпровської міської ради впродовж трьох років укладало договори щодо виконання рекламних та маркетингових послуг з висвітлення діяльності міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів через медіа, соціальні мережі та месенджери.

"Так, вони привласнили майже третину зі 123 мільйонів гривень, які міськрада заклала на власну популяризацію. У результаті, 34,2 мільйона з виділених коштів були обготівковані й розподілені між учасниками злочинної організації", — додали правоохоронці.

Наприкінці минулого місяця поліцейські провели 16 санкціонованих обшуків за місцями проживання й роботи підозрюваних. Так, у ході цих обшуків були вилучили мобільні телефони з листуванням щодо злочинної діяльності, банківські картки, які фігуранти використовували для зняття готівки, оригінали фінансово-господарської документації між комунальним підприємством та підконтрольними ФОПами та інші докази вчинення ними кримінального правопорушення.

Зазначається, що слідчі оголосили десятьом фігурантам, включаючи організатора, про підозру за розтрату майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в умовах воєнного стану та в особливо великому розмірі, у складі злочинної організації (ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 Кримінального Кодексу України). Відомо, що дев’ятьох з десяти учасників злочинної організації правоохоронці затримали, а один з виконавців з 2023 року переховується за кордоном. За цей злочин підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна.

"Досудове розслідування триває, встановлюються інші причетні до вчинення злочину", — зазначили у поліції.

Нагадаємо, у червні Служба безпеки України та Національне антикорупційне бюро викрили керівника департаменту "Укренерго", який розкрадав бюджетні кошти на закупівлі бронежилетів. Такі дії посадовця заподіяли державі збитків на суму понад 10,3 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 08.10.2024 13:13