Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Хмельницькому зафіксовано першу цього року смерть від гарячки Західного Нілу

У Хмельницькому від гарячки Західного Нілу померла 60-річна місцева мешканка, у якої захворювання спровокувало запалення оболонок головного мозку. Це перший цього року випадок смерті від цієї хвороби в місті.

Про це повідомив Zaxid.net із посиланням на завідувачку відділення для лікування дорослих хворих з інфекційними ураженнями нервової системи Хмельницької інфекційної лікарні Олена Маркевич.

"Жінка пізно звернулася по медичну допомогу, коли гарячка Західного Нілу уже призвела до менінгоенцефаліту, тобто запалення оболонок головного мозку. Це спричинило інсульт, а оскільки пацієнтка ще мала супутнє захворювання — важку серцеву патологію, врятувати її життя не вдалося", — зазначила вона.

За словами завідувачки відділення, 60-річна хмельничанка потрапила в лікарню через тиждень після того, як захворіла на гарячку — 13 вересня, а померла 17 вересня.

"Загалом із початку вересня у нашому медичному закладі перебували шестеро хворих на гарячку Західного Нілу віком від 20 до 70 років. Усі пацієнти під час госпіталізації скаржилися на різке підвищення температури тіла до 39,9°C, головний біль, біль у горлі, м'язах, суглобах і спині, слабкість, нудоту. Одна жінка померла, а всіх інших у задовільному стані уже виписали додому", — зауважила Олена Маркевич.

Гарячка Західного Нілу — це вірусна хвороба, що найчастіше передається через укуси комарів. У важких випадках супроводжується гарячкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Летальність від хвороби складає 2-14%. Наразі проти гарячки Західного Нілу не існує вакцини, її лікують симптоматично.

Лихоманка Західного Нілу: що це за хвороба й основні симптоми

За інформацією інфекціоністів, в Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до першої групи особливо небезпечних і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до четвертої групи ризику.Вірус подібний до інших, що спричиняють енцефаліти, та вірусу гарячки Денге.

Головним джерелом і резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є птахи (переважно перелітні), у крові яких високі концентрації вірусу циркулюють від 14 до 200 днів. Переносники захворювання — певні види комарів, що інфікуються під час харчування кров’ю, а потім з укусами можуть інфікувати тварину або людину. 

Хвороба починається з ознобу та швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від двох до шести днів. Загалом клінічний перебіг хвороби сприятливий. У важких формах може розвиватися менінгіт або енцефаліт.

Нагадаємо, що наприкінці серпня в Черкаській області зафіксували летальний випадок захворювання на лихоманку Західного Нілу: від хвороби помер 65-річний чоловік — мешканець одного з населених пунктів Уманського району. Це перша смерть в Україні від цієї страшної недуги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.09.2024 18:30