Фото: Pixabay

У Києві протягом літа через лихоманку Західного Нілу госпіталізували майже 20 осіб: є летальні випадки

З початку літа 2024 року було госпіталізовано 17 пацієнтів з клінічно підтвердженим вірусом — лихоманкою Західного Нілу. Також відомо про летальні випадки.

Про це повідомила прес-служба Київської міської державної адміністрації (КМДА), посилаючись на директорку Департаменту охорони здоров’я Валентину Гінзбург.

"Із 1 червня 2024 року у КНП "Свято-Михайлівська клінічна лікарня міста Києва" на лікуванні перебували 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом гарячки Західного Нілу", — заявила вона.

За її словами, серед хворих — 10 чоловіків і семеро жінок. Це мешканці різних районів столиці, двоє з них — жителі Київської та Черкаської областей.

Усі пацієнти потребували стаціонарного лікування через важкість стану. На жаль, трьох — лікарям не вдалося врятувати через важке ускладнення гарячки — менінгоенцефаліт.

Лихоманка Західного Нілу: що це за хвороба та осносні симптоми

За інформацією інфекціоністів, в Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до першої групи особливо небезпечних і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до четвертої групи ризику.Вірус подібний до інших, що спричиняють енцефаліти, та вірусу гарячки Денге.

Головним джерелом і резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є птахи (переважно перелітні), у крові яких високі концентрації вірусу циркулюють від 14 до 200 днів. Переносники захворювання — певні види комарів, що інфікуються під час харчування кров’ю, а потім з укусами можуть інфікувати тварину або людину. 

Хвороба починається з ознобу і швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від двох до шести днів. Загалом клінічний перебіг хвороби сприятливий. У важких формах може розвиватися менінгіт або енцефаліт.

"Специфічної терапії наразі не існує. Лікування симптоматичне. Тож поради звичайні: як і за будь-якого захворювання, при перших його ознаках звертайтеся до лікаря та лікуйтеся під наглядом фахівця, повідомляючи йому про всі зміни свого стану. А щоб мінімізувати ризики саме гарячки Західного Нілу, встановіть удома москітні сітки, використовуйте репеленти, на прогулянку (особливо до парків і лісових зон відпочинку) одягайте речі, що максимально прикривають тіло. Зі зниженням температури повітря та зникненням комарів небезпека гарячки знижується майже до нуля", — розповіла Гінзбург.

Нагадаємо, раніше у Центрі дитячої медицини лікарні "Охматдит"інформували, що на Львівщині значно підвищився рівень захворюваності на кашлюк. З початку 2024 року в області виявили 500 випадків, що у 20 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.08.2024 15:20