Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

В одній з областей суттєво зросла захворюваність на кашлюк

На Львівщині значно підвищився рівень захворюваності на кашлюк. З початку 2024 року в області виявили 500 випадків, що у 20 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це повідомили у Центрі дитячої медицини лікарні "Охматдит".

"На Львівщині за шість місяців 2024 року зареєстровані майже 500 випадків захворювання на кашлюк проти 23 за аналогічний період 2023 року. Зростання у 20 разів", — йдеться у повідомленні.

За даними медиків, випадки захворювань на кашлюк є в усіх районах Львівщини.

Загалом, в Україні за шість місяців поточного року зареєстрували 4863 випадки кашлюку, що в 30 разів більше, аніж за аналогічний торішній період (за шість місяців 2023 року виявили 161 випадок).

Чим небезпечна хвороба та як вберегтися?

Кашлюк — заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю до восьми тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

"Вакцинація вагітних та усієї сімʼї проти кашлюку допомагає створити ефект "кокона" — це коли багато людей в спільноті вакциновані проти хвороби, що зменшує поширення інфекції серед незахищених осіб, зокрема немовлят та маленьких дітей. Вакцинуватись можна з 22-го тижня вагітності", — наголошує керівниця клініки захворювання та реабілітації дітей раннього віку "Охматдит", педіатр Роксолана Дуб.

Медик нагадала, що відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців.

Нагадаємо, у столиці зростає кількість важкохворих на коронавірусЯкщо 1 серпня в столичних лікарнях перебували 87 пацієнтів, то станом на 20 серпня їх було вже 130. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.08.2024 18:33