Фото: Pixabay

У Китаї вигадали, як добувати електрику з дощу

Китайські науковці із Даляньського технологічного університету розробили електростанцію, яка використовує енергію дощу. Вона отримала назву "супергідрофобний магнітоелектричний генератор".

Про це повідомляє видання ACS Applied Materials & Interfaces. Конструкція електростанції влаштована просто. Вона складається з компактного акрилового корпусу, магніту і натягнутої водовідштовхувальної магнітної плівки з прикріпленою до неї котушкою.

За словами науковців, звичайні магнітоелектричні генератори є ефективними пристроями для збору концентрованої гідравлічної енергії, але неефективні для розсіяної гідроенергії, як краплі дощу через їх громіздкість і нерухомість.

"Тут ми пропонуємо супергідрофобний магнітоелектричний генератор (MSMEG) на основі еластичної магнітної плівки, який може ефективно перетворювати енергію легких крапель води в електрику", — наголошують вчені.

Дощова електростанція

Джерело: ACS Applied Materials & Interfaces

У ході практичних випробувань вчені скидали краплі води з висоти 50 сантиметрів. За 200 секунд роботи пристрій забезпечив вироблення електричного струму на рівні 13 міліампер. Таким чином вдалося зарядити невеликий конденсатор, заряду якого вистачило, щоб живити світлодіоди й невеликі вентилятори. Завдяки гідрофобній поверхні плівки краплі води швидко скидалися вбік та забезпечували безперебійну працездатність пристрою. Тому такий пристрій можна використовувати навіть в умовах сильної зливи.

Водночас вчені впевнені в перспективності свого винаходу. За їх словами, прилад може знадобитися невеликим господарствам, а особливо корисним цей пристрій буде у районах, де є підвищена сезонна вологість. Проте деякі вчені вже встигли скептично оцінити винахід китайців. Зазначається, що на практиці корисність пристрою сумнівна, адже людям простіше використовувати альтернативні джерела енергії, такі, як поширені вітрогенератори або сонячні панелі.

Нагадаємо, раніше видання BBC повідомляло, що британські вчені розробили упаковку з бджолиного воску, яка допоможе зберегти їжу під час блекаутівЗа словами вчених, таке пакування можна загортати різні продукти. Зокрема, хліб, фрукти й овочі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 06.08.2024 13:07