Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені спростували поширену думку про алкоголь

Науковці виявили недоліки у попередніх дослідженнях щодо користі помірного вживання алкоголю. Вчені ставлять під сумнів результати деяких таких досліджень, адже вони фінансувались виробниками алкогольних напоїв.

Як повідомляє The Guardian, теорія користі спиртних напоїв отримала велику підтримку науки. Перші такі твердження з’явилися в результаті дослідження 1974 року, в якому взяли участь 474 особи.

Відповідне дослідження стверджувало, що люди, які вживали невелику кількість алкогольних напоїв, мали менший ризик серцевого нападу, ніж ті, хто вживає багато алкоголю або не п'є взагалі. Впродовж десятків років наука отримувала схожі результати в таких дослідженнях навіть, коли до досліджень залучали більше людей.

Проте після удосконалення методів дослідження вчені поставили під сумнів правдивість таких результатів. Так, у 2011 році метааналіз показав, що найменшого ризику ішемічної хвороби серця можна досягти, якщо вживати від одного до двох спиртних напоїв на день. Відповідні результати прямо суперечать висновкам роботи 2018 року цієї ж групи науковців, які дійшли думки щодо однозначної шкоди будь-якої кількості алкогольних напоїв.

Водночас такі наукові роботи викликали критику вчених, які вказували на очевидні методологічні недоліки цих досліджень. Йшлося про підвищення загального ризику смертності серед тих, хто вживає алкоголь, через те, що такий стиль життя часто зумовлений уже наявними проблемами зі здоров’ям. Ще одна проблема полягає в тому, що у великій кількості досліджень учасники самостійно оцінюють об'єм спожитого ними спиртного. На думку дослідників, такі відповіді можуть бути неточними й час від часу змінюватися.

Вчені наголошують, що перерахунок ризиків з урахуванням цих неточностей показує, що найменший ризик смертності має група людей, які взагалі ніколи не вживають алкоголь. Проте автор дослідження Тім Стоквелл наголошує, що це не варто сприймати як остаточну відповідь на питання щодо шкоди спиртного.

"Зрештою, ми не сприймаємо наші висновки буквально, ми не вважаємо, що це обов’язково точна картина. Це більше схоже на демонстрацію низької якості попередніх досліджень", — додав Стоквелл.

Науковці зазначають, що основна проблема, яка не дозволяє дати однозначну відповідь щодо шкоди спиртного — це відмінний вплив алкоголю на різних людей та особливі причини його вживання.

"Алкоголь має багато різних біологічних ефектів. Патерни споживання алкоголю також визначаються багатьма іншими характеристиками, які самі по собі впливатимуть на здоров’я", — зазначила дослідниця Оксфордського університету Іона Мілвуд.

Зокрема, фінансування та підтримка алкогольними виробниками досліджень, подібно до ситуації з виробниками тютюнових виробів, може сприяти поширенню думки, що алкоголь може бути корисним.

"Одна з причин, чому громадськість вірить у ці позитивні ефекти, полягає в тому, що промисловість фінансувала та сприяла дослідженням", — додають вчені.

Видання наголошує, що підтримка ідеї позитивного впливу на здоров’я алкоголю, схоже, що поступово зникає.

Нагадаємо, раніше вчені зі Швейцарії встановили, що ранні люди причетні до вимирання мамонтів та інших видів тварин. Коли близько 129 тисяч років тому на Землі з'явилися Homo sapiens або сучасні люди, темпи вимирання хоботних збільшилися в 17 разів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 05.08.2024 23:30