Фото ілюстративне. Джерело: НАБУ

У Києві адвокат пропонував хабар у $200 тис. детективу НАБУ та прокурору САП: про що йдеться

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрили адвоката одного зі столичних адвокатських об’єднань на пропозиції хабаря у розмірі 200 тисяч доларів.

Про це повідомила прес-служба НАБУ. Там зазначили, що кошти пропонувалися детективу НАБУ та прокурору САП за ухвалення рішення про передачу справи стосовно підзахисного до іншого органу досудового розслідування.

У Бюро пояснили, що йдеться про справу щодо заволодіння електричною енергією "Укренерго" та легалізації отриманих від її продажу коштів на суму 716 мільйонів гривень.

У березні цього року слідство встановило, що в березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі", на той час один з найбільших в Україні трейдерів, закупило в "Укренерго" електричну енергію на суму понад 716 мільйонів гривень. Попри заборгованість товариства перед державною компанією, керівник відповідного департаменту "Укренерго" не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління ухвалила одноосібно та з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ та САП про розкрадання коштів "ПриватБанку". Гроші за надану електроенергію "Укренерго" так і не отримало. Коли ж звернулося до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

У січні 2024 року НАБУ і САП викрили схему та повідомили про підозру організатору схеми, директору департаменту "Укренерго", голові правління комерційного банку та директору приватної компанії.

Провадження відносно ТОВ "Юнайтед Енерджі" здійснювалося як щодо юридичної особи, до якої можуть застосовуватися заходи кримінально-правового характеру. Завдяки цьому та своєчасним діям НАБУ та САП на кошти у сумі понад 700 мільйонів гривень на рахунках залучених до схеми компаній накладено арешт.

У порядку міжнародної співпраці також заблокували кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії за кордоном. При цьому зафіксовано спроби зняти це блокування зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів і прокурорів.

Нагадаємо, що наприкінці квітня Національне антикорупційне бюро розкрило подробиці схеми заволодіння 2,5 тисячі гектарів землі злочинною групою на чолі з чинним міністром агрополітики Миколою Сольським.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.06.2024 08:39