Фото: PEN Ukraine

У Києві попрощалися з письменницею Вікторією Амеліною, яку вбили росіяни

У Києві 4 липня відбулася церемонія прощання з українською письменницею Вікторією Амеліною. Вона загинула внаслідок поранень, отриманих під час ракетного удару російських окупантів по ресторану в Краматорську 27 червня.

Про це повідомляє "Укрінформ". Панахиду за загиблою відслужили в Михайлівському Золотоверхому монастирі.

Відомо, що попрощатися із письменницею прийшли її рідні та близькі, відомі письменники, правозахисники, члени PEN Ukraine, представники Генерального штабу Збройних сил України, а також представники українських та іноземних ЗМІ.

У середу, 5 липня, з Амеліною попрощаються у Львові, звідки вона родом. О 15:00 розпочнеться церемонія прощання та чин похорону у Гарнізонному храмі Петра і Павла (місто Львів, вулиця Театральна 11). О 15:40 відбудеться прощання на Площі Ринок. Після цього похоронна процесія вирушить на Личаківське кладовище, де о 16:00 відбудеться поховання.

Що відомо про Вікторію Амеліну, яка загинула через ракетний удар

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року здобула ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ "Львівська політехніка" з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії "Синдром листопаду, або Homo Compatiens". Книжка ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії "ЛітАкцент року — 2014". Наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

У 2016 році вийшла її перша дитяча книжка "Хтось, або Водяне Серце". Наступна її книжка для дітей "Е-е-есторії екскаватора Еки" побачила світ у 2021 році. У 2017 році "Видавництві Старого Лева" вийшов друком другий роман Вікторії "Дім для Дома". Книжка ввійшла до коротких списків національних та міжнародних премій: "ЛітАкцент року — 2017", Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала "Дім для Дома" найкращою прозовою книжкою року. Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. 

Нагадаємо, вечері 27 червня російські війська завдали два ракетних удари по центру Краматорська і приватному сектору Біленького поблизу міста, спричинивши численні жертви серед цивільних і руйнування. За даними ДСНС, внаслідок російського ракетного удару у Краматорську загинули 12 людей, у тому числі троє дітей. Ще 60 людей зазнали поранень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.07.2023 15:27