Фото: Facebook Олександра Положинського

У Києві псевдоволонтери збирають кошти на ЗСУ, але військові про це не знають, — розслідування

У Києві стався скандал за участі чоловіків, які представляються волонтерами. Видання "Військовий кур'єр" провело розслідування й з'ясувало, що у центрі столиці група молодиків, одягнених у камуфляж, кілька місяців збирає пожертви на допомогу Збройним силам. За даними журналістів, вони називають себе "волонтерами" і збирають гроші, переважно, готівкою.

Як йдеться у повідомленні медіа, чоловіки щодня приходять на Хрещатик, ставлять столи, а на них розміщують скляні коробки.

"Чіпляються до перехожих з проханням дати скільки не шкода на підтримку українських захисників. От тільки, як з’ясувалося, самі захисники про це нічого не знають", — пише "Військовий кур'єр".

Журналісти вказують, що одним з перших звернув увагу на "волонтерів" відомий український музикант та військовий Олександр Положинський. Він ще у травні писав про них у своєму Facebook.

Положинський

Скріншот з Facebook-сторінки Олександра Положинського

"Військовий кур’єр" зазначає, що молоді люди — це зовсім не волонтери, а стоїть за цим нібито Микола Осаула — засновник благодійного фонду "Врятуй рідну країну". Самі збирачі коштів повідомили, що мають щоденну зарплату у розмірі 800-1000 гривень. Про самого Осаулу, пишуть журналісти, відомо не багато.

"Згідно з його сторінкою в Іnstagram, Осаула любить дорогі автівки та швидку їзду, брендові речі та гарно посидіти  з друзями. Очевидно, що Осаула непогано розбирається у психології. Оскільки, швидко зрозумів, що у воюючій країні, людині у військовій формі відмовити важко. Тому, нарядив своїх, так званих волонтерів, у камуфляж, аби вони були схожими на військових. Адже перехожим набагато важче відмовити людині у військовій формі, особливо, коли вона просить про допомогу", — обурюється видання.

На те, що відбувається, звернув увагу капелан Сергій Дмитрієв. Його організація займається волонтерською допомогою. Крім того, сам Сергій є військовим і його обурило, коли якісь люди намагаються спекулювати на допомозі Збройним силам.

"Коли ми спитали: для чого ви збираєте пожертви у військовій формі? Вони відповіли, що так їм більше дають грошей  розповідає Дмитрієв  Але, як на мене, це порушує гідність військовослужбовця. Право носити форму треба заслужити. Наші громадяни, які вдягли однострій вони захищають країну, гинуть і отримують поранення. Я вважаю, що сьогодні пересічна людина не має права одягати форму захисника", — цитує капелана "Військовий кур'єр".

Журналісти зв'язалися з Осаулою та запитали: навіщо його працівники носять військову форму? Той відповів, що вони носять не піксель ЗСУ, а мультикам, і таку форму можна купити у будь-якому магазині. Найбільша проблема в тому, пише видання, що вкрай важко знайти підтвердження, що українські захисники справді отримали обіцяну допомогу від Фонду. Одна з машин, на яку збирали "волонтери" кошти, так і не доїхала на місцепризначення. У 95-й бригаді, для якої відкривали збір, повідомили, що про Осаулу їм нічого не відомо.

Осаула в розмові з "Військовим кур’єром" неохоче підтвердив, що куплену машину він так і не передав 95-й бригаді. Мовляв, передасть авто якійсь іншій частині. Але якій саме — Осаула говорити відмовився.

Крім того, як з’ясувалося, його працівники нібито збирають гроші ще й на допомогу 59-й окремій механізованій бригаді. Журналісти запитали у самій бригаді, чи справді фонд "Врятуй рідну країну" їм допомагає. Там повідомили, що бригада знає про таку структуру, але станом на сьогодні жодної допомоги від Фонду вона не отримала.

Для переконання перехожих, наголошують журналісти, працівники Осаули розкладають на столах подяки, начебто отримані від командирів різних частин ЗСУ. Втім, якщо ці "подяки" роздивитися краще, то одразу стає зрозумілим, чому у військових частинах нічого не знають про допомогу від фонду "Врятуй рідну країну". 

До того ж, наголошує видання, звітності про витрачання коштів у Фонду Осаули немає ніякої. Наприклад, на сайті Фонду не вдалося знайти щорічний звіт про благодійну діяльність, сайт не працює.

Поліція вже порушила кримінальну справу проти "волонтерів" за ч.2 ст.190 (шахрайство). 

Нагадаємо, керівник одного з підрозділів Міністерства оборони України організував канал незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон. Разом із ним працювали двоє спільників — військовий ТЦК та цивільний.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2023 02:29