Фото: tvc.ru

У Кремлі думають, чим замінити ядерні погрози, які втратили свою ефективність, — The Washington Post

У Кремлі зростає усвідомлення того, що Захід не піддається ядерним погрозам і думають, чим їх замінити.  Водночас російський диктатор Володимир Путін шукає тоншу та обмежену відповідь на дозвіл Заходу Україні використовувати ракети більшої дальності для ударів по Росії.

Про це повідомляє The Washington Post.

Коли на початку цього місяця президент Росії Володимир Путін попередив, що схвалення Заходом завдання Україною ударів по території Росії означатиме, що Москва перебуває у стані війни з НАТО, російські пропагандисти поспішили брязкати ядерною зброєю.

Директор Бюро військово-політичного аналізу Олександр Михайлов закликав бомбардувати фанерні макети Лондона та Вашингтона — разом із копіями Букінгемського палацу, Біг-Бена та Білого дому — для імітації ядерних ударів, щоб вони "горіли так гарно, що це жахне світ".

Спікер нижньої палати парламенту В'ячеслав Володін попередив, що удари по Росії призведуть до війни із застосуванням ядерної зброї, і нагадав Європарламенту, що його штаб-квартира в Страсбурзі знаходиться лише за три хвилини польоту від російської МБР.

Але всередині Кремля зростає розуміння того, що повторне використання ядерної загрози починає втрачати свою силу, а червоні лінії Москви постійно перетинаються. Аналітики та чиновники, близькі до високопоставлених російських дипломатів, натомість заявили, що Путін шукає тоншу та обмежену відповідь на дозвіл Заходу Україні використовувати ракети більшої дальності для ударів по Росії.

"Ядерних загроз стало більше", — заявив російський чиновник, який говорив на умовах анонімності через делікатність теми. "Імунітет до таких заяв уже виробився, і вони нікого не лякають".

Російський учений, який має тісні зв'язки з високопоставленими російськими дипломатами, погодився з цим, назвавши ядерний варіант "найменш можливим" зі сценаріїв, "бо він справді призведе до невдоволення серед партнерів Росії на глобальному Півдні, а також тому, що з військового погляду він явно не дуже ефективний".

"Усі ці обговорення ядерного порога перебільшують загрозу такого типу ескалації та недооцінюють можливість альтернативних варіантів", — додав учений. "Оскільки Захід має глобальну військову інфраструктуру… можна знайти безліч вразливих точок".

Путін вивчає низку варіантів, щоб стримати західну підтримку України та спробувати провести свої червоні лінії, сказала Тетяна Станова, засновник французького політичного консалтингового агентства R-Politik. "Є варіанти, які він не хоче залучити, а є варіанти, які він готовий розглянути сьогодні", — сказала вона, і він вважає ядерну зброю "найгіршим варіантом для всіх, включаючи його самого".

Ядерні заходи або прямий напад на територію НАТО розглядатимуться лише в тому випадку, якщо "Путін відчує, що існує загроза існуванню Росії в її нинішньому вигляді, коли він вважає, що немає іншого виходу", — сказала вона. "У такій ситуації Захід має піти набагато далі за те, що він обговорює зараз".

Російські чиновники, схоже, вже певною мірою заспокоїлися через явні коливання США досі у питанні зняття обмежень на те, що Україна може завдавати ударів по військових цілях у глибині Росії з використанням західних ракет. Зростають очікування, що якщо дозвіл буде видано, він буде "дуже обмеженим", заявили аналітики та чиновники.

Однак Путін, як і раніше, перебуває під тиском, який вимагає від нього якось відреагувати та припинити постійний перетин його червоних ліній.

"Є розуміння того, що червоні лінії, проведені Москвою, ігноруються Заходом, і від Москви мають наслідувати більш вагомі та значущі кроки, щоб продемонструвати серйозність своїх намірів", — сказав учений.

Нагадаємо, раніше очільник Міністерства закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що країнам Заходу не варто серйозно зважати на погрози Кремля щодо застосування ядерної зброї у рішеннях щодо зняття обмежень на застосування Україною західної зброї на російській території.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.09.2024 09:27