Фото: Facebook Crimean Tatars

У Криму помер відомий історик та письменник Олекса Гайворонський

В тимчасово окупованому Криму помер відомий історик, телеведучий та письменник Олекса Гайворонський. Кілька років він боровся з важкою хворобою.

Про це повідомила редакція Crimean Tatars у Facebook.

У редакції Crimean Tatars зазначили, що внесок Гайворонського в історію кримських татар важко оцінити. Він відкрив світ Кримського Ханства і Золотої Орди, розповів про всі пам'ятки півострова, що збереглися.

"Після тривалої хвороби помер відомий історик, письменник, великий друг кримськотатарського народу пан Олекса Гайворонський. Його внесок в історію кримських татар складно оцінити. Він відкрив нам світ Кримського Ханства і Золотої Орди, розповів про всі пам'ятки півострова, що збереглися. Він по крупицях збирав історію Країни Крим і щедро ділився своїми знаннями", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про Гайворонського

Свою професійну діяльність Гайворонський розпочав у Бахчисарайському історико-культурному заповіднику в 1996 році — одразу після закінчення історичного факультету Сімферопольського державного університету. Гайворонський працював у Бахчисарайському заповіднику 15 років. У 2011 році новий директор закладу звільнив його з посади заступника директора з наукової роботи без пояснення причин. Колеги назвали звільнення політичним і заявили про велику втрату для наукової діяльності заповідника.

Історик не визнав російської анексії півострова Крим і відкрито висловлювався проти окупації. Після анексії Криму Росією у 2014 році, Гайворонський залишився у рідному Бахчисараї. Він казав, що лишається громадянином України, який продовжує жити в Криму, та називав себе "бранцем історичних обставин".

У 2016 році Гайворонський презентував одну зі своїх книг — "Країна Крим. Нариси про пам'ятки історії Кримського ханату" — на Форумі видавців у Львові.

Нагадаємо, 26 вересня на Львівщині в селищі Брюховичі попрощались з матір'ю українського музиканта Андрія Кузьменка "Скрябіна". Освітянку та авторку книг Ольгу Кузьменко поховали у сімейному склепі поруч з сином на місцевому кладовищі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.09.2023 15:18