У квітні державі повернули третину майна Києво-Печерської лаври: який стан приміщень

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики продовжує свою роботу в Києво-Печерській лаврі. За квітень у користування держави повернули третину від всієї кількості майна, що перебувало в безоплатному користуванні УПЦ МП.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Він відзначив, що лише за останні за 1 та 2 травня комісія передала у користування заповідника 16 корпусів-пам’яток як національного, так і місцевого значення. 

Загалом серед пам'яток, в яких було проведено огляд: Келії Гостинного двору, Будинок господарський, Лікарня гостинного двору з церквою Богородиці Всіх скорботних радість, Келії гостинного двору, Келії Гостинного двору, Сторожка Гостинного двору, Галерея на Ближніх печерах та Дзвіниця на Ближніх печерах, Вхід до Галереї Ближніх печер, корпуси які є комплексом споруд Галереї від Ближніх до Дальніх печер, підпірна стіна Дебоскета, Ротонда підпірної стіни Дебоскета, лікарня з церквою, Водонапірна вежа та інші. 

Як повідомили на сайті міністерства, представники монастиря забезпечили доступ комісії до приміщень. КМІС зауважила, що будівлі перебувають у задовільному стані.

Нагадаємо, спеціальна комісія Мінкульту, яка працює на території Києво-Печерської лаври, зафіксувала жахливий стан деяких приміщень святині. Один із корпусів опечатали, слідчі почали проводити процесуальні дії. 

Міністр Олександр Ткаченко заявив, що на території лаври є ще одне приміщення, яке належить заповіднику. Представники Української православної церкви Московського патріархату не пускають до нього спецкомісію Мінкульту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.05.2023 11:48