Фото ілюстративне. Джерело: trans.info

У Литві планують закрити ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю

Комісія з національної безпеки Литви пропонує уряду зупинити рух товарів, транспорту та людей через прикордонні пункти пропуску "Лаворішкес" і "Райгардас". Вони розташовані на кордоні з Білоруссю.

Про це повідомив LRT.

"З 1 березня планується закрити два прикордонні пункти: "Райгардас" і "Лаворішкес". Також ухвалено рішення обмежити пересування людей на велосипедах і пішки на всіх пунктах пропуску на кордоні з Білоруссю", — заявив керівник Національного центру управління кризовими ситуаціями Вілмантас Віткаускас під час прес-конференції в уряді.

Якщо уряд прийме цю пропозицію, то на кордоні з Білоруссю залишаться відкритими тільки два контрольно-пропускні пункти: "Мядинінкай" і "Шальчинінкай". Улітку 2023 року Литва закрила два прикордонні пункти — "Шумскас" і "Тверячюс".

Комісія з нацбезпеки також запропонувала обмежити посадку та висадку пасажирів на залізничному прикордонному пункті "Кена" ("Кібартай"), щоби розв’язати проблему з пасажирами транзитних поїздів до Калінінграда, що висаджуються в Литві, які подорожують з документами для пересування, виданими країною-членом ЄС, та іноді висаджуються в Литві.

Крім того, уряд ухвалить рішення щодо поступового скорочення кількості дозволів, що видаються білоруським і литовським перевізникам, які здійснюють регулярні міжнародні автобусні пасажирські перевезення, та про припинення перетину білорусько-литовського державного кордону пішоходами та велосипедистами.

Комісія з питань національної безпеки вносить ці пропозиції, напередодні розглянувши ризики, пов'язані з транзитними потоками з Білорусі через Литву та діяльністю білоруських розвідслужб та служб безпеки.

Віткаускас також повідомив, що рішення про закриття пунктів пропуску "Лаворішкес" і "Райгардас" ухвалили у зв'язку зі станом їхньої інфраструктури та збільшенням кількості громадян Білорусі порівняно з потоком литовців, які прямують до сусідньої країни.

"Ми зауважили, що на "Лаворішкесі" спостерігається найбільше скорочення переміщення наших громадян через кордон, а на "Райгардас" — значне збільшення переміщення білоруських громадян, що створює диспропорцію", — сказав голова Національного центру управління кризовими ситуаціями.

За його словами, останнім часом потік білоруських громадян збільшився приблизно на 50% на всіх пунктах пропуску вздовж кордону з Білоруссю.

"Збільшення потоку транспорту, товарів та людей потребує оптимізації процесу управління цими потоками та ще більш детального огляду людей, транспортних засобів та товарів", — сказав Віткаускас.

Він додав, що литовському Міністерству закордонних справ також було запропоновано більше спілкуватися з представниками білоруської опозиції в Литві та попереджати їх, щоб вони уникали поїздок до Білорусі, "оскільки там на них очікують певні загрози".

Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила, що закриття контрольно-пропускних пунктів "Лаворішкес" і "Райгардас" дозволить службам перенаправити свої можливості на більш ефективне дотримання міжнародних санкцій, контроль контрабанди та перевірку осіб, що прибувають.

Своєю чергою, Департамент державної безпеки Литви попередив, що білоруська розвідка намагається завербувати білорусів, які продовжують повертатися до Литви.

В уряді Литви вважають, що запропоновані рішення дозволять скоротити потік транспорту та пасажирів, що проходять через Литву, та зменшити ймовірність того, що білоруські та російські розвідслужби та служби безпеки діятимуть проти країни. Також очікується, що ввезенню санкційних товарів до Білорусі та Росії запобігатимуть ефективніше, покращиться попередження та припинення контрабанди, а зовнішній кордон Шенгенської зони буде більш ефективно захищений.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня минулого року Вільнюс жорстко відповів Мінську через погрози з боку першого заступника голови РНБО Білорусі "пробити коридор" до Калінінграда. Міністерство закордонних справ Литви вручило ноту протесту тимчасовому повіреному у справах Білорусі Ярославу Хмелю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.02.2024 17:28