Фото: прес-служба міністерства закордонних справ Литви

У Литві та Нідерландах переконані, що в Україні вирішується майбутнє Європи: спільна заява

У понеділок, 15 квітня, міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс зустрівся зі своєю колегою з Королівства Нідерландів Ханке Бруінс Слот, яка прибула до Литви з робочим візитом. Міністри, зокрема, обговорили питання підтримки України.

Відповідне повідомлення оприлюднили у прес-службі міністерства закордонних справ Литви.

Сторони також торкнулись оборони та безпеки країн, посилення східного флангу НАТО, ситуацію на Близькому Сході, а також поточні питання ЄС та двосторонніх відносин. Окремо посадовці висловились щодо підртримки України у війні проти Російської Федерації.

"Ми обговорили ситуацію на Близькому Сході, засудивши безпрецедентний напад Ірану на Ізраїль. Подальша ескалація та її розповсюдження в регіоні Близького Сходу матимуть вельми катастрофічні наслідки не тільки для цього регіону, а й для України, яка захищається від російської агресії. Проте, очевидно, що Іран, як і Росія, надихається нерішучістю Заходу", — йдеться у заяві.

В ході зустрічі пан Ландсбергіс подякував своїй колезі з Нідерландів за її значний внесок у безпеку східного флангу НАТО.

"Ми тісно співпрацюємо у сфері оборони. Нідерланди були однією з перших країн ще 2005 року. бере участь у місії повітряної поліції у Литві, цього року розпочинає впровадження ротаційної моделі ППО. Балтійський регіон є передовою лінією оборони Альянсу, тому сюди необхідно приділити особливу увагу, і голландські солдати в Литві також роблять цей значний внесок", — сказав Ландсбергіс.

Міністри зійшлися на думці, що майбутнє Європи сьогодні вирішується в Україні і яким воно буде багато в чому залежить від нашої своєчасної підтримки.

"Боєприпаси, ППО, далекобійна артилерія, безпілотники — ми підтримуємо всі заходи та ініціативи, які допоможуть Україні якнайшвидше отримати необхідне озброєння, водночас ми повинні значно збільшити обсяги виробництва власної оборонної промисловості", — сказав міністр.

Ландсбергіс зазначив, що, допомагаючи Україні, ми маємо зберігати та продовжувати нарощувати тиск на Росію. Готується 14-й пакет санкцій, у якому ми наголошуємо на важливості запровадження секторальних санкцій, включаючи заборону на імпорт зрідженого газу з Росії та відмову від співпраці з російською атомною галуззю. Важлива спільна та послідовна робота країн ЄС щодо запобігання ухилення та обходу санкцій.

Представник Литви наголосив на зустрічі, що переговори з Україною щодо вступу до ЄС мають розпочатися вже у червні цього року, а на саміті НАТО у Вашингтоні у липні ми маємо зробити ще один крок у наближенні України до Альянсу.

Нагадаємо, у січні Габріелюс Ландсбергіс наголосив, що російський диктатор Володимир Путін не зупиниться, допоки його не спинити. А для цього потрібно, щоб Україна перемогла у цій війні.

Раніше повідомлялось, що Україна спільно з Литвою розпочнуть спільне виробництво дронів. Очільники МЗС двох держав обговорили кроки для збільшення виробництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.04.2024 16:07