Фото: LRT

У Литві зробили важливу заяву щодо присутності "вагнерівців"у Білорусі

У Білорусі кількість найманців приватної військової компанії "Вагнера" зменшується. Така тенденція з'явилася після загибелі їхнього лідера Євгена Пригожина. 

Про це повідомляє міністр оборони Литви Арвідаса Анушаускаса, якого цитує LRT.

"З відкритих джерел можу сказати лише те, що спостерігається динамічний спад. "Вагнерівці" розходяться, переїжджають на інші території, хтось їде у відпустку в Росію або "на канікули" — їх вербують в інші військові роти", — сказав він.

Він зазначив, що ситуація кардинально відрізняється від тієї, що була три тижні тому.

"Вагнерівці" у Білорусі

Вагнерівці почали прибувати до Білорусі після невдалого бунту ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина, який стався наприкінці червня. Упродовж липня до Білорусі прибуло кільканадцять колон із вагнерівцями, які рухались з автомобільною та вантажною технікою.

27 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у його країну прибув особисто Євген Пригожин. Через два дні на супутникових знімках було помічено зведення наметового табору неподалік Осиповичів у Могильовській області Білорусі. На початку липня російські ЗМІ опублікували фото ймовірного місця розташування найманців Пригожина.

Після цього, 11 липня, білоруське Міноборони заявило, що "вагнерівці" вчитимуть військових РБ воювати. 14 липня начебто розпочались перші навчання з підрозділами територіальних військ. Там бойовики виступали як інструктори. 

23 липня Лукашенко заявив, що розміщені у Білорусі "вагнерівці" мають намір "сходити на екскурсію" до Польщі. Через кілька днів стало відомо, що підрозділи ПВК "Вагнера" шукають в Білорусі людей, які готові воювати проти Литви та Польщі. 

Наприкінці липня у Центрі національного спротиву попередили, що "вагнерівці" готують провокації на кордоні Білорусі з ЄС. 29 липня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив зі заявою, у якій сказав, що понад 100 вагнерівців вирушили до Сувальського коридору.

В останній день липня ПВК "Вагнера" нібито призупинила "на невизначений термін" роботу своїх регіональних центрів із набору найманців. Крім того, до 5 серпня усі "вагнерівці", які перебували у відпустках, мали терміново прибути у табори. Начебто 5 серпня у них має відбутись важливий захід, який очолить особисто Пригожин. Зараз моніторингові групи стверджують про два великі табори бойовиків у Білорусі, які, зокрема, будують укріплення на старій військовій базі.

Ввечері 23 серпня у мережі почали масово поширювати відео падіння літака у Тверській області Росії. Пізніше з'ясувалося, що це був бізнес-джет Embraer Legacy 600, який належав засновнику ПВК "Вагнера" Євгену Пригожину. Сам він перебував на борту.

Після смерті ватажка почалося згортання частини таборів "вагнерівців" у Білорусі. "Вагнерівці" нібито намагалися залишити Білорусь на тлі новин про загибель їхнього лідера.

Нагадаємо, у ЦНС повідомили, що у Білорусі посилюються непорозуміння між інструкторами-вагнерівцями та представниками МВС РБ. Відомо про конфлікти на полігоні Воловщина. Основна причина — це "походження" найманців, адже поліцаї режиму Лукашенка відмовляються працювати з колишніми в’язнями і злочинцями.

У Центрі нацспротиву кажуть, що вже близько 50 інструкторів із ПВК "Вагнера" покинули Білорусь. Вони підписують контракти з міноборони Росії і будуть продовжувати участь у війні з Україною. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.09.2023 15:27