Фото ілюстративне. Джерело: AFP

У Маріуполі може бути вдесятеро більше загиблих, ніж відомо зараз, — Офіс генпрокурора

Кількість жертв російської агресії у Маріуполі може вдесятеро перебільшувати відомі станом на тепер офіційні дані. Остаточно це стане відомо лише після остаточного звільнення міста.

Таку думку висловив керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора України Юрій Бєлоусов в інтерв’ю "РБК-Україна". За його словами, після звільнення міста кількість жертв буде в десятки разів більша за ті цифри, які зараз озвучують офіційно.

"Коли ми зайдемо в Маріуполь, то побачимо, що, попри спроби росіян приховати все це, злочинів у рази більше. Офіційна цифра загиблих, яку ми зараз маємо, – це 11 тисяч 362 людини, з них 508 дітей. Але я думаю, що це мінімум у 10 разів більше, на жаль", — сказав Бєлоусов.

Прокурор також зазначив, що зараз розслідують майже 108 тисяч справ про воєнні злочини. При цьому самих злочинів теж набагато більше.

Зараз у тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області окупанти оголосили про старт так званої "інвентаризації". Вона, ймовірно, торкнеться порожнього житла в місті, аби згодом відібрати його в мешканців. Протягом року окупанти формували списки так званого "безхазяйного" житла. По суті — це намагання "легалізувати", а фактично привласнити чуже майно, посилаючись на відсутність власників.

Нагадаємо, що у вересні радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко заявляв, що російські загарбники неодноразово суднами вивозили зерно з тимчасово окупованого міста. За його словами, регулярно в портах перебували судна, які вантажили соняшником та іншою продукцією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.11.2023 15:20