Фото ілюстративне. Джерело: minfin

У Мінфіні розповіли, чи передбачає оновлений меморандум МВФ підвищення тарифів на енергоносії

Оновлений меморандум Міжнародного валютного фонду за результатом пʼятого перегляду програми Extended Fund Facility (EFF) не містить зобов'язань для України щодо підвищення тарифів на енергоносії.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Українська сторона разом із експертами МВФ розглядають можливі варіанти підтримки енергетичної стабільності країни, враховуючи значну шкоду, яку завдала Росія енергетичній системі України та, як наслідок, вплив цього на відновлення економіки України. Зокрема, меморандум МВФ містить різні потенційні варіанти реформування енергосистеми.

У Мінфіні зазначили, що Україна вже пройшла успішно пʼять переглядів програми EFF МВФ. За результатами кожного перегляду Фонд оновлює меморандум відповідно до оновленого переліку заходів економічної та фінансової політики. 

"Усі оновлення меморандуму розглядали потенційну можливість підвищення тарифів на енергоносії, як захід, спрямований на розв'язання проблем в енергетичному секторі через повномасштабну війну. При цьому, такий захід можливий лише за умови виділення достатніх та адресно спрямованих ресурсів для захисту вразливих домогосподарств", — зазначили у відомстві.

Меморандум від 18 жовтня 2024 року не пропонує нові та не створює для України зобовʼязань щодо збільшення тарифів на енергоносії під час війни.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила пʼятий перегляд програми EFF. Це дозволить Україні незабаром отримати новий транш обсягом близько 1,1 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.10.2024 20:54