У Міноборони Польщі вперше прокоментували знайдені уламки російської ракети

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак вперше прокоментував знайдені уламки російської ракети на території Польщі. В день інциденту польська армія знала про "повітряний об’єкт" у небі, проте не доповіла про інцидент міністру. 

Про це повідомляє видання Polsat. 

16 грудня Польща отримала від України інформацію про те, що в бік їхньої країни рухається ймовірно російська ракета. Радари її зафіксували та підняли у небо польські та американські винищувачі. 

"В оперативному звіті за 16 грудня, який я отримав, була інформація, що у той день не зафіксували порушення повітряного простору Польщі, що — як згодом з’ясувалося — було неправдою", — сказав Блащак.

У Польщі розслідуватимуть, чому військові не доповіли міністру про інцидент. Тепер інформацію про випадок передадуть вищому державному керівництву, яке, ймовірно, ухвалить кадрові рішення. 

"Одразу після появи інформації, що об’єкт, знайдений під Бидгощем, може бути російською крилатою ракетою, я ініціював інспекцію в оперативному командуванні, яке згідно зі законом про захист вітчизни відповідає за захист кордону у повітряному просторі", — зазначив Блащак. 

Нагадаємо, наприкінці квітня на півночі Польщі місцеві знайшли у лісі уламки російської ракети Х-55. За їхніми словами, це була ракета класу "повітря-земля". Вона могла потрапити до сусідньої країни під час масованого обстрілу України всередині грудня 2022 року. 

Таккож прокуратура у Гданську почала розслідування за цим фактом. Місцеві ЗМІ запевняли, що на уламках нібито були написи російською мовою: це могло вказувати на зброю радянського виробництва. За попередніми даними, у ракеті відсутня бойова частина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.05.2023 20:24