Фото: Міністерство оборони України

У Міноборони провели перевірку медичного майна: що планують змінити

У Міністерстві оборони України провели ревізію складу медичного майна. Під час перевірки було виявлено аптечки із неякісними турнікетами, тож на них чекає перекомплектація.

Про це повідомила прес-служба відомства.

Так, заступниця міністра оборони Наталія Калмикова разом із представниками Командування Медичних сил Збройних сил України та командою Leleka Foundation (американо-українська ініціатива для допомоги бойовим медикам) оцінили стан і наявність аптечок і наплічників бойового медика, здійснили перевірку складу медичного майна.

З’ясувалося, що на сьогодні на складах знаходиться близько десяти видів аптечок, більшість з яких передані як благодійна допомога. Вони по-різному укомплектовані, а їхні складові відрізняються за якістю.

"Серед аптечок є такі, що відповідають потребам військових. Але є й аптечки укомплектовані, наприклад, неякісними турнікетами, які не можна використовувати. Нині перед нами стоїть завдання — перекомплектувати наявні аптечки так, щоб їх можна було використовувати у військах. Якісних складових для цього достатньо", — наголосила Калмикова.

Заступниця міністра зауважила, що це тимчасове рішення. Зараз, за її словами, потрібно використати наявний ресурс для того, аби оперативно закрити потреби. Однак надалі відомство орієнтуватиметься на закупівлю якісного медичного майна за стандартами країн НАТО.

"Це відбудеться найближчим часом. Адже йдеться про найцінніше — життя та здоров’я військових", — заявила посадовиця.

Нагадаємо, влітку 2023 року розгорівся скандал з неякісними турнікетами у 82 окремій десантно-штурмовій бригаді. Кровоспинні турнікети не спрацьовували під час поранень. Скандал набув розголосу 20 липня, коли про це написала у соцмережах волонтерка Оксана Корчинська. За її словами, на фронт могло потрапити близько 50-60 тисяч штук китайських турнікетів. Провину покладали на Командування Медичних сил.

Своєю чергою народна депутатка від "Голосу", член комітету Верховної Ради з національної безпеки Соломія Бобровська у серпні розповіла, що Командування Медичних сил так і не провело загальну перевірку аптечок і турнікетів у Збройних силах України. Її мали провести ще до 14 серпня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.01.2024 02:16