Фото ілюстративне. Джерело: Міністерство оборони України

У Міноборони зробили заяву щодо юридичної сили електронного військового квитка

Електронний та паперовий військово-обліковий документ мають однакову юридичну силу. Це дозволяє уповноваженим особам зчитувати його за допомогою будь-яких засобів.

Офіційне роз’яснення з'явилось у Telegram-каналі Міністерства оборони України.

В оборонному відомстві зазначили, що наявність в особи військово-облікового документа в електронній формі, зокрема, у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді видрукованого військово-облікового документа з QR кодом, є рівнозначним військово-обліковому документу у паперовій формі, оскільки усі вони мають однакову юридичну силу.

"Військово-обліковий документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Національної поліції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів (телефони, планшети), на яких може бути встановлений застосунок "Резерв+" та які мають камеру", — йдеться у заяві Директорату цифрової трансформації у сфері оборони Міністерства оборони.

Крім того, як зазначили у Міноборони, роботодавці при формуванні списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час також можуть використовувати військово-облікові документи працівників у електронній формі. 

"Для цього військовозобов’язаний може надавати роботодавцю свій військово-обліковий документ як у паперовій, так і в електронній формі (у тому числі видрукований)", — додали у прес-службі Міноборони.

Як отримати військово-обліковий документ у "Дії"?

Для того, щоб отримати військово-обліковий документ з QR-кодом у застосунку, необхідно виконати кілька простих кроків:

  • авторизуватися на порталі "Дія" за допомогою КЕП;
  • вибрати сервіс "Військово-обліковий документ";
  • натиснути "Подати заяву";
  • підписати заяву електронним підписом;
  • документ протягом 10 хвилин з'явиться в кабінет громадянина на порталі "Дія".

"Документ має таку саму юридичну силу, як паперовий, тож використовуйте його в будь-яких життєвих обставинах — від працевлаштування до проходження перевірки на блокпості", — зазначили в Мінцифри.

Нагадаємо, речник Міноборони Дмитро Лазуткін заявив, що станом на сьогодні Міністерство оборони не планує розсилати повістки в мобільний застосунок для військовозобов'язаних "Резерв+". Наразі це не передбачено нормативно-правовою базою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.07.2024 17:18