Фото: Урядовий портал

У МОЗ планують змінити статус інвалідності: що пропонують натомість

Міністерство охорони здоров’я підготувало проект закону, який покликаний змінити методологію встановлення інвалідності. Зокрема, у документі пропонується замість інвалідності увести оцінку втрати функціональності.

Про це повідомив очільник профільного відомства Віктор Ляшко під час брифінгу в Житомирі за підсумками Конгресу місцевих та регіональних рад при президентові України, передає "Укрінформ".

Ляшко зазначив, що Кабінет міністрів прийняв план реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). За його словами, із 2025 року влада матиме зовсім інші підходи до проведення медико-соціальної експертизи та встановлення інвалідності.

"Це глобальна реформа. Вона буде пов’язана з тим, що людина з травмою потрапила на реабілітацію, а звідти завдяки мультидисциплінарній команді через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона потрапляє у відповідні сфери, аби повернути її функціональність, яку вона втратила через травму або хворобу", — зазначив Ляшко.

Міністр наголосив, що законопроект, який змінює всю методологію встановлення інвалідності, МОЗ презентує вже найближчим часом. У ньому вказано міжнародний класифікатор функціонування (Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, — ред.) в країні національним класифікатором.

"Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності. У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися", — додав міністр.

Нагадаємо, що після звільнення всіх обласних військкомів, на місце яких візьмуть військових, котрі мають бойовий досвід, наступні в черзі на реформування — медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) та військово-лікарські комісії (ВЛК). Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов повідомляв, що влада має запроваджувати нові правила, і головне — відношення до людей має бути належним, адже вони втратили ту чи іншу частину свого здоров’я за незалежність нашої країни, свободу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.10.2023 00:41