Міністерство закордонних справ України. Джерело: Вікіпедія

У МЗС пояснили, що буде з консульськими послугами чоловікам мобілізаційного віку

Призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах є тимчасовим кроком. Воно пов’язане з ухваленням Верховною Радою нового закону про мобілізацію.

Про це повідомили на сайті Міністерства закордонних справ України.

У відомстві пояснили, що нормативні документи, які визначають надання консульських послуг, та пов’язані з ними інформаційно-комунікаційні системи МЗС незабаром змінять, згідно із законом про мобілізацію.

У міністерстві наголосили, що призупинення надання консульських послуг "є тимчасовим кроком, обумовленим необхідністю розв'язання питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном".

Обмеження поширюються на звернення після 23 квітня, адже "термін розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття чинності" законодавством про мобілізацію. У МЗС запевнили, що обмеження не поширюються на інші категорії українців.

Хоча закон ще не набрав чинності, надання послуг припиняється, оскільки термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності законом.

Якщо чоловік призовного віку оновить дані в ТЦК, то він матиме доступ до надання консульських послуг. Як саме можна буде оновити дані — зараз з’ясовують це питання.

У відомстві також акцентували, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Нагадаємо, що українські консульства оголосили про призупинення надання послуг чоловікам призовного віку з 23 квітня. Тепер військовозобов'язані чоловіки зможуть лише оформити документи для повернення до України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.04.2024 20:35