Фото: "Укрінформ"

У НАТО оцінили загрозу можливого нападу Росії на Альянс

На сьогодні немає ознак того, що держава-агресорка Росія планує вторгнення до однієї з країн Північноатлантичного альянсу.

Про це заявив голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, передає Delfi.

"Немає жодних ознак того, що Росія планує завдати удару по одній із країн НАТО. Не думаю, що існує пряма загроза. Проблема в тому, що амбіції Росії простягаються далі України. Ми це знаємо, тому альянс загалом має стати більш готовим", — зазначив адмірал.

Водночас посадовець зауважив, що Росію варто вважати загрозою. Тому альянс закцентував свою увагу на колективній обороні. Він також додав, що наразі кожна країна НАТО буде спроможна захистити себе у разі нападу РФ.

"Якщо щось таке станеться, то це відповідальність відповідної країни – подбати про безпеку. Якщо ми говоримо про гібридні операції, то, наприклад, Латвії доведеться на це реагувати", — заявив військовий.

До того ж Бауер наголосив, що якщо Рига захоче почати консультації з іншими країнами-учасницями НАТО, як це передбачено статтею 4, це можливо.

"Ми будемо про це говорити і домовлятися, яким чином ми, як Альянс, далі будемо діяти. Хочу зазначити, що і кібердіяльність з боку іншої держави є достатнім приводом для приведення в дію статті 5. Пустити в дію 5-ту статтю можна не тільки в разі прямого нападу", — резюмував адмірал.

Нагадаємо, раніше відомий дипломат Валерій Чалий спрогнозував, що Росія готується атакувати країни НАТО наприкінці 2024 року. Північноатлантичний альянс не встигне підготуватися до війни з Російською Федерацією до кінця цього року.

Також президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Російська Федерація найближчими роками може атакували країни-учасниці Північноатлантичного альянсу. Це може відбутися вже у 2026 або 2027 роках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.03.2024 10:32