Фото: Офіс президента

У НАТО попередили Путіна щодо можливої ескалації за межами України

Російському диктатору Володимиру Путіну не варто думати про ескалацію за межами України. Країни НАТО повинні зробити главі Кремля чіткий сигнал.

Таку заяву під час прес-конференції зробив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Очільник НАТО наголосив, що перший урок полягає в тому, що Альянс повинен бути єдиним. Також необхідно збільшити військову присутність на східних кордонах та збільшити готовність військових й активувати плани захисту.

"Ми зробили це і продовжуємо, щоб дати зрозуміти Путіну, що навіть не варто думати про ескалацію за межами України", — зауважив Столтенберг.

Заява Трампа про напад Росії на НАТО

Коментуючи нещодавні заяви Дональда Трампа, генсек НАТО наголосив на тому, що Альянс захищав союзників протягом 75 років. Це вдалось завдяки стратегії блоку, адже атака на одного члена Альянсу прирівнюється до атаки на усіх інших. Столтенберг підкреслив, що будь-які припущення про те, що країни-члени НАТО не стоятимуть один за одного — підриває їхню безпеку.

"З 2014 року ми значно посилили колективний захист. Це було, звичайно, спровоковано анексією Криму Путіним. Це було рішення всіх союзників - світ змінився і НАТО потрібно було відповідати. І ми це зробили. А щодо витрат, зараз рекордні суми йдуть на оборону, особливо на східних кордонах Альянсу. Не можна підривати довіру в можливість стримування НАТО. Ми маємо унеможливити будь-які прорахунки чи хибні уявлення в Москві про нашу готовність захищати союзників", — запевнив Столтенберг.

Ядерне стримування

Столтенберг зазначив, що ядерна зброя надає великі можливості для стримування агресії.

"У нас є ядерне стримування. Воно працює, нам потрібно тільки стежити за його станом", — наголосив глава НАТО.

Допомога Україні

За словами Столтенберга, Альянс має виконувати наразі дві речі одночасно, а саме:

  • постачати озброєння, тобто, вигрібати власні запаси й розглядати можливості закупівлі в країнах, які не є членами НАТО;
  • підвищити продуктивність на наявних заводах. Фінансування оборонного комплексу є дуже важливим.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, агресія Російської Федерації проти України стимулювала зростання глобальних витрат на оборону на 9% до рекордних 2,2 трильйона доларів. Водночас на країни-члени Північноатлантичного альянсу припадає половина цієї суми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 18:33