Фото: Олександр Новіков. Джерело – НАЗК

У НАЗК пояснили, скільки людей наразі перебувають в реєстрі корупціонерів

Наразі в українському реєстрі корупціонерів перебувають 45 тисяч осіб. З них 15 тисяч — за кримінальні правопорушення.

Про це в рамках єдиного телемарафону розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков. За його словами, в реєстрі перебувають 45 тисяч осіб, з яких 24 тисячі з відміткою про адміністративні порушення, ще 15 тисяч — за кримінальні та дві тисячі — за дисциплінарні правопорушення.

"Цей реєстр, хочу звернути увагу, це не реєстр корупціонерів. Це реєстр осіб, що вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення. Наразі існує велика загроза для доступу до цих даних журналістів та і взагалі всіх громадян. Парламент в першому читанні проголосував законопроєкт, яким хоче змусити Національне агентство запобігання корупції видалити дані про більшість осіб, які вчинили ці правопорушення", — йдеться у повідомленні.

За словами Новікова, якщо особа вчинила пов’язане з корупцією дисциплінарне правопорушення — дані видаляються вже через рік після такого наказу. Якщо це адміністративне правопорушення — через три роки. А якщо кримінальне — через 5 років після рішення суду. 

"Це величезна небезпека для відкритих даних і величезна дія всупереч запиту українців на справедливість", — наголосив очільник НАЗК.

Нагадаємо, члени Північноатлантичного альянсу мають надати Україні інформацію щодо її корупціонерів. Йдеться про приховані статки у банках цих країн.

Раніше повідомлялось, що українці зможуть повідомляти про корупцію онлайн. У вересні Національне агентство з питань запобігання корупції планує запустити спеціальний портал.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.08.2023 21:59