Борис Пісторіус. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Німеччині анонсували передачу Україні шість САУ Panzerhaubitze 2000: коли їх отримають ЗСУ

Шість із 12 обіцяних владою Німеччини Україні самохідних артилерійських установок (САУ) Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) буде поставлено Києву протягом найближчих двох місяців.

Про це повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, передає агентство DPA.

"Шість із них, я думаю, буде поставлено вже протягом найближчих восьми тижнів", — сказав він.

У кулуарах засідання контактної групи з військового сприяння Україні 6 вересня Пісторіус повідомив про плани передати Києву 12 САУ.

Німеччина є другим за обсягами постачальником озброєння в Україну після США. ФРН наразі виділила на військову підтримку Києва кошти та взяла на себе зобов'язання щодо майбутніх витрат у розмірі приблизно 28 мільярдів євро. Відповідно до угоди про бюджет на 2025 рік на військову підтримку України Німеччина виділить 4 мільярди євро.

Застосування САУ Panzerhaubitze 2000

PzH 2000 добре підходить для сучасної концепції війни — з великої відстані уразити ціль одним залпом і швидко залишити позиції. Накрити ціль без пристрілювальних пострілів допомагає автоматизована система управління вогнем, яка наводить відразу всю батарею. PzH 2000 здатна випускати три снаряди за дев'ять секунд або 10 за 56 секунд. Далі темп становить від 10 до 13 пострілів за хвилину залежно від нагрівання ствола.

Дальність стрільби стандартним натовським снарядом L15A2 — 30 кілометрів. PzH 2000 належить і світовий рекорд серед гаубиць калібру 155 міліметрів. На полігоні в Південній Африці вона вистрілила спеціально розробленим снарядом V-LAP виробництва південноафриканської фірми Denel на 56 кілометрів. Причому це була не межа — дальність визначалася розмірами полігону.

У Panzerhaubitze реалізована технологія MRSI: зміна траєкторії снарядів у серії дозволяє уразити ними ціль майже в одну мить. Наприклад, дивізіон з 24 гаубиць здатний протягом двох секунд обвалити на ціль 120 снарядів. Так, на випробуваннях в 1999 році машина серійного виробництва уразила ціль на відстані 17 кілометрів п'ятьма снарядами, які впали за 1,2 секунди між першим і останнім.

Раніше канцлер Олаф Шольц заявив, що питання постачання Німеччини Україні високоточної зброї великої дальності в майбутньому не залежатиме від рішень партнерів з НАТО. Він узагалі виключає таку можливість.

Нагадаємо, у серпні Німеччина надала Україні пакет військової допомоги. Київ отримав систему протиповітряної оборони IRIS-T, евакуаційну машину Bergepanzer 2, безпілотники-розвідники, безпілотні надводні кораблі, інженерні екскаватори, а також інші речі, які потрібні на фронті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.09.2024 21:59