Наслідки одного з обстрілів рашистів житлового будинку в Україні. Джерело: ДСНС

У Німеччині зібрали понад 500 свідчень про воєнні злочини Росії в Україні

Німецька влада, за даними міністерства юстиції, зібрала вже понад 500 свідчень, що стосуються воєнних злочинів в Україні. Опитано більш ніж 160 свідків.

Про це повідомило видання DW.

"Ми хочемо переконати жертв і очевидців подій поділитися з поліцією тим, що вони пережили", — заявив міністр юстиції Німеччини Марко Бушман.

Він нагадав, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. За словами міністра, для Німеччини це означає, що потрібно продовжувати збирання доказів.

"Будь-яке фото та будь-яке відео, наприклад, на смартфоні може допомогти розслідуванню. Той, хто видаляє такі матеріали, лише допомагає російським військовим злочинцям", - наголосив Марко Бушман.

Наступного тижня у німецькому мін'юсті відбудеться конференція з питань міжнародного права. На ній серед іншого йтиметься і про кількість ударів російських дронів по цивільних об'єктах, яка зростає.

"Якщо російський дрон прицільно прямує на житловий будинок, у якому перебувають цивільні особи, то це воєнний злочин", — зазначив Бушман.

Він також повідомив про намір розширити міжнародну співпрацю з Україною, Польщею та США. За словами міністра, новий уряд у Варшаві відіграє важливу роль у розслідуванні, оскільки Польща не лише межує з Україною, а й прийняла мільйони українських біженців.

Марко Бушман висловив сподівання, що Путін постане перед судом. Коментуючи особисту відповідальність російського президента, міністр сказав: "Якщо хтось віддає розпорядження цілеспрямовано порушувати міжнародне право, він потенційно військовий злочинець".

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна у березні 2023 року. Суд підозрює Путіна у причетності до насильницької депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Існує вдосталь підстав вважати, що президент Росії несе персональну кримінальну відповідальність за ці злочини — безпосередньо, разом з іншими особами або через інших осіб, — а також за те, що він "не здійснював належного контролю над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили ці діяння або допустили їх і які перебували під його дієвою владою та контролем", йдеться у повідомленні МКС.

Аналогічний ордер на арешт видано стосовно уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Нагадаємо, на початку січня очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Москва відповість за свої воєнні злочини. Тоді масовані атаки Російської Федерації по Україні не залишились без уваги Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.02.2024 12:12