Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Зґвалтування під дулом пістолета і погрози вбивством: ООН знайшла нові злочини російських військових в Україні

Слідча комісія Організації Об'єднаних Націй заявила про нові докази російських військових злочинів в Україні. Йдеться про зґвалтування та депортацію дітей до РФ.

Про це повідомляє ООН.

Зазначається, що комісія знайшла нові докази того, що російська влада вчинила порушення міжнародних прав людини і міжнародного гуманітарного права, а також злочини на територіях, які опинилися під її контролем в Україні. Також було задокументовано випадки зґвалтувань "із застосуванням сили або психологічного примусу".

"Більшість інцидентів сталися після того, як злочинці увірвалися в будинки жертв. Жертв примушували до зґвалтування під дулом пістолета і погрози вбивством або заподіянням іншої серйозної шкоди жертвам або їхнім родичам", — пише ООН.

ООН зазначають, що відомості про такі злочини зібрали в Херсонській та Запорізькій областях. Зґвалтування та інші види сексуального насильства часто вчинялися разом з додатковими актами насильства щодо жертв, включаючи жорстоке побиття, удушення, удушення, порізи

"На 75-річну жінку, яка залишилася одна, щоб захистити своє майно, під час допиту напав російський військовий, який вдарив її по обличчю, грудній клітці, ребрах. Він наказав їй роздягнутися, а коли вона відмовилася, зірвав з неї одяг, порізав їй живіт невеликим гострим предметом і кілька разів зґвалтував. Окрім наслідків зґвалтування, потерпіла отримала кілька зламаних ребер та зубів. Комісія встановила, що, окрім зґвалтування, щодо жертви було також скоєно військовий злочин у вигляді тортур", — йдеться в повідомленні.

ООН задокументувала ті атаки, які стосуються також цивільних об'єктів в містах Умань і Херсон:

  • житлових будинків;
  • залізничної станції;
  • магазинів;
  • складу для цивільного використання.

Також знайдено докази переміщення щонайменше 31 дитини з України до Росії в травні минулого року. Комісія "дійшла висновку, що це була незаконна депортація і воєнний злочин".

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їх поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, Офіс генпрокурора почав розслідування щодо участі білоруського Червоного хреста у незаконній депортації українських дітей. Правоохоронці заявили, що організація грубо порушує норми Женевських конвенцій.

Також коаліція білоруських журналістів-розслідувачів за кордоном Belarusian Investigative Center з’ясувала, що члени родини Олександра Лукашенка причетні до депортації українських дітей. Йдеться про понад дві тисячі неповнолітніх громадян України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.10.2023 16:49