Фото: Ганс-Георг Маасен / dzen.ru

У Німеччині з'явиться нова скандальна партія: який у неї рейтинг

Німецький політик Ганс-Георг Маасен створить ще одну політичну партію — "Союз цінностей" (WerteUnion). Вона готова співпрацювати з "Альтернативою для Німеччини" — AfD (націоналістична та правопопулістська політична партія Німеччини), а її членів звинувачують у правому екстремізмі.

Про це пише BILD з посиланням на заяву 61-річного Ганса-Георга Маасена.

За даними джерела, сам політик вже 35 років перебуває у правоцентристській партії ХДС і водночас очолює правоконсервативний "Союз цінностей" (близько чотирьох тисяч членів). Саме цю організацію він і планує переформатувати на партію.

Раніше Маасен заявив, що готовий відокремитися від ХДС і створити незалежну партію: відповідне рішення було ухвалене 20 січня на загальних зборах "Союзу цінностей" в Ерфурті.

Критика "Союзу цінностей"

BILD зазначає, що деяких членів партії звинувачують у правоекстремістських поглядах, адже кілька її представників були присутні на таємній зустрічі в Потсдамі, де обговорювалися плани депортації іноземців з Німеччини.

"Оскільки подібним організаціям, на відміну від політичних партій, дозволено проводити збори непублічно, Маассен не запросив на захід журналістів. Сам він зайшов до будівлі театру DasDie, де проходила зустріч, закривши обличчя чорним капелюхом, щоб залишитися невпізнаним", — йдеться у статті BILD.

Що каже про партію Маасен

Ганс-Георг Маасен у соцмережах написав, що його нова партія виступатиме проти "всіх форм тоталітаризму та неосоціалізму" та "знову поведе країну вперед". Водночас у своїй програмній промові перед членами "Союзу цінностей" він заявив про "сповзання" ХДС/ХСС у табір "лівих та зелених".

За попередніми оцінками, створення партії вже збільшило кількість членів "Союзу цінностей" від чотирьох до приблизно шести тисяч осіб. Після цього Маассен, швидше за все, піде з ХДС, щоб завершити процедуру виключення його з партії, яка триває вже рік.

У вересні 2024 року Маассен, ймовірно, братиме участь зі своєю новою силою на виборах у Тюрингії, Саксонії та Бранденбурзі. При цьому лідер "Союзу цінностей" не виключає угоди з AfD.

Згідно з опитуванням інституту INSA для BILD, 5% громадян Німеччини можуть собі уявити, що проголосують за "Союз цінностей".

Політика, 20.01.2024 17:58