Морози в Осло. Джерело: норвезькі ЗМІ

У Норвегії фіксують рекордні морози: до якої позначки впала температура

Температура в столиці Норвегії Осло вперше за весь час спостережень впала до позначки нижче 30 градусів. Небувалі морози тривають і в інших скандинавських країнах —  Швеції та Фінляндії.

Про це повідомила агенція AFP. За інформацією синоптиків, люті морози охопили північ Європи, в Осло зафіксовано найнижчу температуру за всю історію метеорологічних спостережень. Стовпчик термометра в одному з районів столиці Норвегії опустився до позначки мінус 31,1 градуса Цельсія.

При цьому, за даними Норвезького метеорологічного інституту, температура в місті за останні 24 години не підіймалася вище позначки мінус 21 градус. Зранку 6 січня температура у місті трималася на позначці мінус 29 градусів.

Попри північне розташування Осло, сильні морози, які зараз спостерігаються в місті, вкрай нетипові для нього. Згідно з даними американського проекту "Національні центри екологічної інформації", мінімальна середньостатистична температура в столиці Норвегії в січні тримається на позначці вище мінус 10 градусів Цельсія.

Екстремальні холоди та снігопади на початку січня накрили декілька країн на півночі Європи. У Швеції 3 січня температура в одному з регіонів падала до мінус 43 градусів Цельсія, що стало рекордним показником за останні 25 років.

У Фінляндії також відзначають рекордні морози. У Лапландії тричі за тиждень фіксували температуру, що виявлялася найнижчою за десятиліття спостережень, – вона опускалася до позначки мінус 44,3 градуса Цельсія.

Вторгнення арктичного повітря з півночі Європи прогнозують і в Укргідрометцентрі. В Україні упродовж найближчих днів очікують значне зниження температури – від мінус сім до мінус 20 градусів у північних областях.

Нагадаємо, в прес-службі Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського повідомили, що протягом 2023 року в Києві зафіксували майже 50 температурних рекордів. Середньорічна температура у столиці становила +10,8°C. Цей показник на 1,8°C перевищує кліматичну норму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.01.2024 15:39