Фото: tribun.com

У Пенсійному фонді пояснили, чи отримують виплати українці за кордоном

З України з початку повномасштабної війни виїхали близько 12 млн осіб. Частина з них повернулася, однак багато хто планує це зробити після закінчення бойових дій. Чимала частка тих, хто поїхав у інші країни — пенсіонери. Попри те, що вони перебувають не в Україні, пенсія продовжує їм надходити. 

Про це повідомив голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус в інтерв'ю ТСН.

Посадовець пояснив, що пенсійні виплати українським пенсіонерам зараховуються у повному розмірі, незалежно від їхнього місцеперебування. Це стосується і тих пенсіонерів, які виїхали тимчасово за кордон.

Капінус нагадав, що нещодавно уряд ухвалив (від 18 квітня 2023 року № 328 "Про внесення змін до постанов Кабінету міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 і від 26 лютого 2022 р. № 162"), якою передбачено ще один варіант виплати пенсій пенсіонерам, які сьогодні перебувають за кордоном (без їх виїзду на територію України). Отримати свої пенсії вони зможуть шляхом міжнародного переказу через "Укрпошту".

"Це актуально для пенсіонерів, які не мають (не мали) поточного рахунку, відкритого в українському банку", — зазначив голова правління Пенсійного фонду.

Також Капінус пояснив, що кошти зараховуються і тим пенсіонерам, які перебувають в окупації.

"Кошти, спрямовані для виплати пенсій одержувачам через установи уповноважених банків, зараховуються на рахунки пенсіонерів в повному розмірі, незалежно від того, де перебуває людина. В момент зарахування пенсії на рахунок кошти стають власністю пенсіонера. І пенсіонер може використати ці кошти тоді, коли матиме можливість або потребу. Якщо пенсіонер, який отримував пенсію у відділенні поштового зв’язку або з доставкою додому, залишився  на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться активні бойові дії, у населених пунктах, де АТ "Укрпошта" не має можливості доставляти пенсію, – всі належні йому пенсійні кошти він зможе отримати, коли це стане можливим і безпечним: за вибором самого пенсіонера, або з рахунка, відкритого Пенсійним фондом України в АТ "Ощадбанк", або у листоноші", — зазначив він.

Капінус наголосив, що для одержання коштів з рахунку, громадянину потрібно буде особисто звернутися або до "Ощадбанку", або до Пенсійного фонду.

Нагадаємо, станом на квітень в Україні налічується 10,7 млн пенсіонерів. На початку березня було проведено переіндексацію виплат цій категорії населення, тому середня пенсія нині становить 5 238 гривень. Найбільшу пенсію отримують жителі Київської області, найменшу — у Тернопільській.

Раніше ми писали, що наприкінці минулого року уряд прийняв ухвалу, яка передбачає, що ще одна категорія українців зможе вийти на пенсію достроково. Зокрема, це стосується тих, хто не може виконувати свої робочі обов’язки через стан здоров’я.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.05.2023 06:32