Фото: CNN

У Пентагоні показали відео збиття росіянами американського дрона

Європейське командування збройних сил США опублікувало кадри зіткнення американського розвідувального безпілотника з російським винищувачем над Чорним морем. Також військові повідомили деталі цього інциденту.

Про це повідомляє CNN.

Розсекречене відео зображує моменти зіткнення в повітрі, яке, за словами Пентагону, тривало 30-40 хвилин. 

На відео видно, як камера дрона MQ-9 Reaper спрямована назад, у бік його хвоста, а гвинт дрона, встановлений ззаду, обертається. Потім показано наближення російського винищувача Су-27. Коли він наближається, російський винищувач скидає паливо, перехоплюючи американський безпілотник. На іншій частині кадру російський літак робить черговий проліт. Наближаючись, він знову скидає пальне. Відео з безпілотника потім втрачає якість, оскільки винищувач стикається з БпЛА, пошкоджує пропелер і збиває дрон. 

За словами американським військових, оператори дистанційно стерли конфіденційне програмне забезпечення дрона, зменшивши ризик потрапляння секретних матеріалів до рук ворога, перш ніж він впав у воду.

15 березня координатор зв’язку Ради національної безпеки Джон Кірбі повідомив, що безпілотник не знайшли і він не впевнений, що США зможуть його повернути. 

Що відомо про зіткнення безпілотника з винищувачем? 

14 березня над Чорним морем російський винищувач Су-27 збив безпілотник MQ-9 ВПС США, який виконував розвідку в міжнародному повітряному просторі. 

Відповідь Міноборони Росії не змусила себе чекати. У міністерстві стверджують, що російські винищувачі бортове озброєння не застосовували, з безпілотним літальним апаратом у контакт не вступали й без проблем повернулися на аеродром базування.

Проте російські військові намагаються знайти в морі уламки розвідувального БпЛА США. Відомо, що дрон впав у міжнародних водах приблизно в 70 милях на південний захід від Криму в частині Чорного моря на глибині майже одна миля, що надзвичайно ускладнює будь-які спроби пошуку. 

Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов впевнений, що інцидент з американським MQ-9 Reaper, спровокований Росією в Чорному морі, — це сигнал Путіна про готовність до розширення зони конфлікту із втягуванням інших сторін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.03.2023 12:26