У Пентагоні заявили про необхідність модернізації ядерного арсеналу США

13 ЛЮТОГО 2019 11:38

Ядерний арсенал Сполучених Штатів потребує модернізації. З такою заявою виступив заступник помічника міністра оборони США з ядерних питань контр-адмірал у відставці Пітер Фента.

В ході виступу на конференції, присвяченій питанням ядерного стримування, Фента заявив, що оборонне відомство США спільно з міністерством енергетики має докласти всіх зусиль для «створення до 2040-х років маневрених, універсальних, удосконалених ядерних боєголовок». В іншому випадку Вашингтон «ризикує виявитися нездатними до того, щоб встигати за технологічним розвитком потенційних супротивників», зазначив представник Пентагону.

Як зазначає видання Defense News, програма оновлення ядерного арсеналу США повинна тривати до 2092 року. У даній програмі модернізації акцент буде зроблений не на засобах доставки ядерної зброї, а на нових типах боєголовок.

«Якщо раніше B-2 міг прилетіти і скинути некеровану бомбу..., то тепер з урахуванням сучасних систем ПРО і ППО, коли подолання [цих систем] не є гарантованим, ймовірно, необхідно переглянути ставлення до некерованих бомб», - наводить видання слова Фента.

У матеріалі наголошується, що дана позиція відрізняється від традиційного підходу до модернізації ядерного арсеналу, коли пріоритет віддається удосконалення засобів доставки, таких як бомбардувальники і ракети.

За словами автора статті, саме тому Фента зробив акцент на співпраці Пентагону з міністерством енергетики: в число завдань даного відомства входять виробництво та зберігання ядерних боєприпасів.

Згідно з доповіддю Бюджетного управління Конгресу США, реалізація 10-річного плану модернізації та обслуговування ядерного арсеналу Сполучених Штатів обійдеться Пентагону в 494 млрд доларів США.

Відзначається, що з 2018 року вартість проекту зросла на 94 млрд доларів через зміну ядерної доктрини США і збільшення вартості модернізації; разом з тим в міністерстві енергетики раніше повідомили про плани щодо збільшення обсягів виробництва плутонієвих сердечників.

Світ, 13.02.2019 11:38