Фото: росЗМІ

У понеділок в Гаазі запрацює Центр дослідження війни в Україні: яка його роль

У понеділок, 3 липня, у Гаазі відкриють Міжнародний офіс із розслідування вторгнення Росії в Україну. Це стане першим кроком до можливого трибуналу для керівництва РФ.

Про це пише The Guardian.

Відзначається, що до Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії входять прокурори з України, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду. Центр проведе розслідування та збере докази, що розглядається як проміжний крок перед створенням спеціального трибуналу, який міг би притягнути до відповідальності чиновників Кремля за початок війни в Україні.

Високопосадовці проведуть прес-конференцію в штаб-квартирі судового агентства Євроюст. Серед учасників — генпрокурор України Андрій Костін, прокурор МКС Карім Хан, помічник генпрокурора США Кеннет Політе та єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Що відомо про рішення суду в Гаазі

Міжнародний кримінальний суд 17 березня видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін тоді заявив, що російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер Путіна мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду. Також повідомлялось, що можливість перебувати в інших країнах світу для російського диктатора Володимира Путіна стала проблемною.

Нагадаємо, генпрокурор України Андрій Костін у квітні 2023 року повідомляв, що російські загарбники могли вчинити на території України десятки тисяч потенційних воєнних злочинів. Було ідентифіковано 310 підозрюваних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.07.2023 10:41