Фото: Build Portal

У Раді анонсували здорожчання електроенергії: на скільки виросте тариф

В Україні можуть підняти тарифи на електрику для населення. На підготовку до зими енергетиці потрібно близько 40 млрд гривень.

Про це в етері телемарафону повідомив Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

Тариф на електрику в Україні до 250 кВт-год  1,44 грн, понад 250 кВт  1,68 грн, а для бізнесу  5,5 гривень за кВт-год. Зараз в парламенті розглянуть варіант підвищення оплат на електрику для населення, оскільки енергосистема України постраждала через російські ракетні удари. Нардеп пообіцяв, що підвищення тарифів буде незначним. 

"Що може бути з тарифами? На мою думку, наприклад, для тих людей, які є багатшими: у кого є будинки, у кого є басейни з електропідігрівом. Там точно можна підвищувати тарифи й такі заможні люди можуть платити більше. Це не буде складати для них великої проблеми", — вважає Герус.

Водночас перший заступник голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко спрогнозував ріст ціни ймовірно на гривню.

"Навіть якщо на гривню зросте тариф, у нас більш ніж половина населення споживає до 150 кВт-год. Це в місяць вони будуть платити додатково 150 гривень. Ну давайте так скажу: не смертельно", — підкреслив він.

Нагадаємо, міністр енергетики Герман Галущенко заявляє, що питання зміни тарифів на електроенергію для населення ще обговорюють. За його словами, встановлення нових тарифів важливе для підготовки генерації до нового осінньо-зимового періоду.

Також 1 квітня Кабінет міністрів подовжив збереження пільгової ціни на газ для виробників тепла, бюджетних організацій та гуртожитків. Дію пільгового тарифу подовжено ще на один місяць.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Економіка, 21.04.2023 09:42