Фото ілюстративне зі соцмереж

У Раді повідомили, хто з засуджених буде мобілізований до лав ЗСУ

Засуджені особи, які не перебувають у місцях позбавлення волі, можуть бути долучені до лав Збройних сил України. Про це йдеться в законопроекті про мобілізацію, який перебуває на розгляді Комітету.

Таку заяву зробив член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, пише "РБК-Україна".

"Ми передбачимо, щоб засуджені, які отримали покарання без реального відбуття його в місцях пенітенціарної системи (або засуджені з відстрочкою від відбування покарання, або умовно засуджені, які фізично перебувають на волі), можуть бути мобілізовані, вони також будуть взяті на військовий облік", — йдеться у заяві нардепа.

Веніславський також наголосив, що засуджені, які перебувають у місцях позбавлення волі, теж отримають можливість захищати Україну на фронті. Проте є винятки — засуджені за злочини проти основ національної безпеки, проти статевої свободи людини та деяких інших найбільш сенситивних злочинів, не отримають такого права.

Раніше Веніславський повідомляв, що чоловіки призовного віку, які отримали інвалідність II та III групи з початку повномасштабної війни, зобов'язані будуть пройти переогляд для підтвердження стану здоров'я. Такі зміни передбачені новим законопроектом про мобілізацію.

Нагадаємо, що, за словами народного депутата від "Європейської Солідарності" Олексія Гончаренка, оборонний комітет парламенту вирішив зберегти аспірантам-контрактникам відстрочку від мобілізації. Крім того, народні депутати наголосили на необхідності прибрати норму про рішення Ставки як фінального чинника для демобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.03.2024 12:14