Фото: Pixabay

На які компенсації не варто розраховувати в рамках єВідновлення: пояснення нардепки

Станом на середину жовтня поточного року близько 50 тисяч українців подали заяви про отримання коштів на ремонт житла за програмою єВідновлення, 19,3 тисячі з них отримали виплати на суму 1,5 млрд грн. Претендувати на компенсацію за знищене внаслідок війни житло може кожен українець, але у застосування житлового сертифіката єВідновлення є певні нюанси, які необхідно врахувати.

Про це повідомила Комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

За яке майно держава не повертатиме кошти

Зокрема, в рамках програми єВідновлення не вдасться отримати компенсацію за знищені меблі, техніку, ремонти тощо. Не відшкодують також вартість автомобілів.

"У держави просто немає таких коштів. Тому зараз усі наші зусилля направлені на розв’язання найбільшої проблеми — забезпечення громадян житлом, якого їх позбавила війна. Ми за те, щоб люди поверталися до України, купували тут житло, розвивали нашу економіку. Саме такий механізм, вважаємо, цьому сприятиме", — наголосила вона.

Про що потрібно знати, отримавши квартиру від держави

Крім цього, за її словами, житло, яке людина отримає, обмінявши на житловий сертифікат, протягом п'яти років після цього не можна продавати. Ще один важливий нюанс — купити можна далеко не будь-якої вартості житло. Наприклад, якщо людині виділено два мільйони компенсації, а вона хоче купити квартиру за 2,1 мільйона гривень, то їй доведеться докласти свої кошти.

"І навпаки — якщо вартість придбаної квартири менша, ніж передбачено сертифікатом, невикористана сума повернеться державі", — наголосила Шуляк.

Детальніше про сертифікати на житло

Стосовно самих сертифікатів очільниця партії "Слуга народу" пояснила, що він передбачає надання фіксованої суми, яка завжди вираховується окремо для кожного знищеного об‘єкта.

"Кабмін визначив, що середня вартість квадратного метра житла в Україні 36 422 гривень. Ця стала величина коригується регіональним коефіцієнтом, адже квартира в Бахмуті й Ірпені має різну вартість. Враховується також кількість кімнат, оскільки квадратний метр в однокімнатній квартирі завжди дорожчий, ніж у три- чи чотирикімнатній. А також береться до уваги дата зведення будинку. Усе це множиться на площу зруйнованого житла", — зазначила Олена Шуляк.

Нюанс з компенсаціями за зруйновані приватні будинки

Нардепка повідомила, що у разі, якщо у людини зруйнований будинок, а не квартира, вона може обрати одну з двох опцій. Перша — отримати житловий сертифікат і придбати замість будинку квартиру. Друга — отримати на спецрахунок гроші та побудувати новий будинок. Втім, тільки на тій самій ділянці, на якій було зруйновано її колишню оселю.

єВідновлення

Інфографіка: Мінцифри

Нагадаємо, раніше Олена Шуляк пояснювала, що українці, які витратили свої власні кошти на ремонт пошкодженого житла, повинні отримати компенсацію від держави. Водночас вона визнала, що поки немає чітко затвердженої методології, у який спосіб вона виплачуватиметься.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 17.10.2023 03:13