Фото: ВРУ

У Раді пропонують продовжити термін оновлення даних для військовозобов'язаних до 150 днів

Термін оновлення даних для військовозобовʼязаних може бути збільшений до 150 днів. Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній Раді. 

Документ опублікували на сайті Верховної Ради.

Законопроект №11305 про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" щодо продовження строку оновлення військово-облікових даних був зареєстрований 29 травня 2024 року. Документ передано на розгляд керівництву.

Варто зазначити, що напередодні народний депутат Володимир Арʼєв, який є ініціатором законопроекту, наголосив, що наразі система ТЦК виявилась не готовою прийняти ту кількість громадян, які пішли оновлювати дані. Оскільки, за його словами, після оновлення даних в застосунку "Резерв+" та інформації про розшук все одно потрібно йти до територіального центру комплектування. 

Політик наголосив, що заступницю міністра запитали, звідки були виділені кошти на створення застосунку та чи проводився конкурс на розробника програмного забезпечення. Водночас нардеп переконаний, що всі військовозобов'язані не встигнуть оновити дані в термін 60 днів.

Раніше, а саме 17 травня, Міністерство оборони запустило в роботу електронний кабінет військовозобов'язаного. Сервіс доступний для завантаження на смартфони на базі iOS та Android. Після встановлення додатка потрібно пройти авторизацію через BankID та заповнити необхідні поля, а саме номер телефону, електронну пошту та адресу проживання.

З 18 червня у застосунку з’явиться QR-код, відсканувавши який відповідні представники влади зможуть одразу отримати інформацію про статус громадянина як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста. Під час оновлення даних направлення на військово-лікарську комісію видаватися не буде. Таке направлення може бути виписане у разі потреби згодом.

Нагадаємо, 20 травня заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко заявила, що застосунок "Резерв+" доступний для українців у понад 200 країнах світу. Також вона наголосила, що до 16 липня усі чоловіки за кордоном обов'язково зможуть оновити свої дані в застосунку.

Варто зазначити, що громадяни, які зареєструвались та оновили дані в застосунку "Резерв+", можуть видалити цей додаток, але всі дані про людину залишаться у реєстрі.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.05.2024 15:37