Фото: armyinform.com.ua

Нардеп пропонує продовжити терміни оновлення даних в ТЦК: скільки часу буде у військовозобов'язаних

Термін оновлення даних для військовозобовʼязаних може бути збільшений до 150 днів. Відповідний законопроект буде зареєстрований у Верховній Раді. 

Про це повідомив народний депутат Володимир Арʼєв в ефірі "Еспресо".

Він наголосив, що наразі система ТЦК виявилась не готовою прийняти ту кількість громадян, які пішли оновлювати дані. Оскільки, як зазначає Ар'єв, після оновлення даних в застосунку "Резерв+" та інформації про розшук все одно потрібно йти до територіального центру комплектування. 

"Це свідчить про те, що застосунок розроблявся дуже швидко й стислі терміни. Мало того, потім виявилось, що коди, які були використані для створення застосунку, були скопійовані зі шкільної програми. Саме тому, на наступному засіданні Комітету з питань цифрової трансформації ми викликали заступницю міністра оборони, а також поставили ряд питань до уряду", — заявив Ар'єв.

Політик наголосив, що заступницю міністра запитали, звідки були виділені кошти на створення застосунку та чи проводився конкурс на розробника програмного забезпечення. Водночас нардеп переконаний, що всі військовозобов'язані не встигнуть оновити дані в термін 60 днів.

"Громадяни просто не зможуть фізично оновити дані за 60 днів. І вони можуть отримати великі штрафи. Саме тому, ми з колегами сьогодні реєструємо законопроект про збільшення терміну для оновлення даних військовозобовʼязаних з 60 до 150 днів. Ми будемо вимагати від уряду та Міноборони зробити застосунок таким чином, щоб розвантажити ТЦК й питання, які можна вирішити лише після відвідування територіального центру комплектування, можна було б вирішити онлайн", — резюмував Володимир Арʼєв.

Раніше, а саме 17 травня, Міністерство оборони запустило в роботу електронний кабінет військовозобов'язаного. Сервіс доступний для завантаження на смартфони на базі iOS та Android. Після встановлення додатка потрібно пройти авторизацію через BankID та заповнити необхідні поля, а саме номер телефону, електронну пошту та адресу проживання.

З 18 червня у застосунку з’явиться QR-код, відсканувавши який відповідні представники влади зможуть одразу отримати інформацію про статус громадянина як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста. Під час оновлення даних направлення на військово-лікарську комісію видаватися не буде. Таке направлення може бути виписане у разі потреби згодом.

Нагадаємо, 20 травня заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко заявила, що застосунок "Резерв+" доступний для українців у понад 200 країнах світу. Також вона наголосила, що до 16 липня усі чоловіки за кордоном обов'язково зможуть оновити свої дані в застосунку.

Варто зазначити, що громадяни, які зареєструвались та оновили дані в застосунку "Резерв+" можуть видалити цей додаток, але всі дані про людину залишаться у реєстрі.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.05.2024 12:25