Фото ілюстративне. Джерело: ТСН

У Раді пропонують стимулювати студентів до добровільної мобілізації

У Верховній раді зареєстрували проект змін до статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Мета цього документа — стимулювання студентів до добровільної мобілізації.

Про це свідчить проект закону 9672-1, який подав Георгій Мазурашу з фракції "Слуга народу".

У законопроекті здобувачам професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентам-стажистам, аспірантам і докторантам, які навчаються за денною або дуальною формами "за власним бажанням дати згоду на призов на військову службу під час мобілізації, у такому разі держава забезпечує їм здобуття відповідної освіти без жодних виплат із боку цих громадян".

Проект не містить обов'язкового фінансово-економічного обґрунтування витрат із бюджету та джерел надходжень відповідних коштів.

Однак, як зазначив Георгій Мазурашу, необхідно стимулювати додатково громадян ставати на захист Вітчизни.

"Запропоновані зміни, зокрема, можуть сприяти тому, що громадяни, які навчаються на платній основі, можуть за власним бажанням давати згоду на призов на військову службу під час мобілізації і отримати за це додатковий бонус від держави у вигляді забезпечення безоплатності здобуття відповідної освіти", — написав він у пояснювальній записці до документу.

Як свідчить практика, народний депутат Георгій Мазурашу часто виходить із різними законодавчими ініціативами. Однак майже ніколи вони не знаходять підтримки в сесійній залі. Навіть колеги з фракції "Слуга народу" ставляться до них зазвичай скептично.

Нагадаємо, що в Україні можуть скасувати відстрочку від мобілізації для студентів-чоловіків із 30-річного віку. Це стосується також тих, хто не підвищує рівень, а лише отримує ще одну освіту.

За даними авторів проекту закону, 2022 року до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати рівень освіти, що є рівнозначним або нижчим за здобутий рівень попередньої освіти.

Не став винятком у зазначеній тенденції і 2023 рік. Хоча вступна кампанія цього року до закладів освіти ще триватиме до 30 листопада, вже зараз станом на 28 серпня чисельність таких осіб — 74 059 вступників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 14:41