Фото: ukraine-inform.com

У Раді вирішили взятися за таксистів, перукарів і майстрів манікюру: планують ввести новий податок

В Україні планують запровадити спеціальний режим оподаткування доходів, одержаних фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності. Йдеться про кур'єрів, таксистів, а також майстрів манікюру, перукарів і не тільки.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. У Верховній Раді зареєстровано законопроект, згідно з якими пропонується створити новий податковий режим для неофіційно зайнятих осіб із базовою ставкою 6% від обороту. 

Необхідність даного запровадження депутати пояснюють тим, що чинна спрощена система оподаткування підходить не всім. Деяких людей відлякує процес реєстрації ФОП та необхідність вести звітність. При цьому згідно з даними Державної служби статистики України, частина українців отримують доходи, працюючи водіями таксі чи у кур’єрській службі, або надаючи послуги у сфері краси. Спеціальний режим дозволятиме працювати без звітності, а податкове зобов'язання з рахунку людини буде автоматично списуватися банком.

Також нардеп пояснив, що йдеться про спрощені умови для легалізації таксистів, майстрів манікюру, перукарів (всього 20 видів діяльності) та визначення юридичної площини для діяльності онлайн-платформ. Зокрема, це потрібно для гармонізації українського законодавства з ЄС.

За його словами, перевагою для держави буде додаткове надходження в бюджет, створення можливості просто сплачувати податки для понад 500 тисяч самозайнятих і зрозумілі умови діяльності "операторів цифрових платформ". 

"Переваги для громадян — спрощення та автоматизація обліку, низький податок — 6% (для цієї категорії самозайнятих не потрібно реєструвати ФОП, наймати бухгалтерів, подавати звітність)", — додав він.

Нагадаємо, в Україні таксисти мають встановити касові апарати та видавати фіскальні чеки. З 1 жовтня завершилась дія норми, яка звільняла підприємців від відповідальності за відсутність реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.10.2023 21:48