Знищена Андріївка. Фото: racurs.ua

У росіян серйозні проблеми на Бахмутському напрямку: у ISW пояснили наслідки звільнення Андріївки

Військові Збройних сил України продовжили наступальні операції після звільнення Андріївки. Для російської армії різко погіршилася тактична ситуація на південь від Бахмута.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики відзначають, що 14 вересня українські сили звільнили Андріївку та водночас досягли часткового успіху поблизу Кліщіївки на Донеччині. 

"Підрозділи 72 бригади РФ раніше зазнали значних втрат під час локалізованих українських контратак у районі Бахмута у травні 2023 року та, ймовірно, повністю тепер деградували. Українська третя десантно-штурмова бригада заявила, що звільнення Андріївки відкриває можливості для прориву на південному фланзі Бахмута і що в цьому районі тривають бої", — йдеться у звіті.

Як відзначили аналітики, російські "воєнкори" визнали, що на південь від Бахмута тактична ситуація для російської армії погіршується.

"У Росії висловили стурбованість тим, що українські сили можуть загрожувати російському угрупованню в Бахмуті", — пишуть у звіті.

Звільнення Андріївки

У п'ятницю, 15 вересня, третя окрема штурмова бригада офіційно повідомила про звільнення села Андріївка на Донеччині. За словами українських захисників, 72 бригада російської армії — розбита вщент. В результаті блискавичної операції російський гарнізон Андріївки був оточений, відрізаний від основних сил та знищений.

За дві доби третя окрема штурмова бригада ліквідувала:

  • начальника бригадної розвідки ворога;
  • трьох комбатів; 
  • майже всю піхоту 72 бригади, разом з офіцерами і значною кількістю техніки.

За словами захисників, взяття та утримання населеного пункту Андріївка — шлях до прориву на правому фланзі від Бахмута, і ключ до успіху всього подальшого наступу. Зазначимо, що заступник командира третьої окремої штурмової бригади Максим Жорін розповів про важливість звільнення Андріївки. Військовий пояснив, що село дає змогу повністю контролювати залізницю, яка є опорною лінією для подальшого наступу.

Нагадаємо, 14 вересня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські воїни звільнили населений пункт Андріївка. Проте воїни Третьої окремої штурмової бригади наголосили, що повідомлення заступниці міністра оборони є хибним та передчасним. Згодом Маляр уточнила своє повідомлення, мовляв, наразі ситуація у Андріївці Донецької області досить складна та мінлива.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.09.2023 07:21