Фото: Pixabay

У російській "оборонці" провели хвилю чисток: британські розвідники назвали причину

По російській оборонній галузі останніми тижнями прокотилася хвиля чисток. Це пов'язано із корупційними скандалами, які відбулися за участі чиновників "оборонки".

Про це повідомила розвідка Великої Британії.

За інформацією розвідників, цього тижня стало відомо про арешт керівника російської "Військово-будівельної компанії" Міністерства оборони Росії Андрея Бєлкова. Його звинуватили у корупції. Зазначається, що цю компанію використовували корумповані російські посадовці для свого збагачення. Хоча екс-очільник оборонного відомства РФ Сергій Шойгу не одноразово вихваляв її за "особливий режим внутрішнього та зовнішнього аудиту".

Проте це не останній корупційний скандал, який сколихнув РФ цього тижня. Так, 23 липня 2024 року суд у Ростові-на-Дону засудив екс-директора заводу тактичних ракет "Звезда-Стрела" до тюремного ув'язнення за розкрадання та завищення цін.

"Корупція є вкоріненою в російській оборонній промисловості. У 2007 році аудит за дорученням тодішнього міністра оборони Сергія Іванова виявив, що 70% бюджетних коштів Міністерства оборони використовувалися не за призначенням", — зазначає британська розвідка.

Британські розвідники додали, що Кремль почасти мириться з корупцією. Проте від початку повномасштабної війни проти України "репресії проти тих, хто не має достатнього політичного захисту, посилились".

Розвідка Британії розповіла про хвилю чисток у російській "оборонці"

Інфографіка: Ministry of Defence\X

Останні корупційні скандали у Росії

23 квітня 2024 року стало відомо, що заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова затримали за підозрою в отриманні хабаря. Свого часу він відповідав за проект так званого "відновлення окупованого Маріуполя".

Наступного дня його відправили до СІЗО, висунувши обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч. 6 ст. 290 КК РФ (одержання хабаря в особливо великому розмірі). До того ж слідчі заарештували всі банківські рахунки та майно Іванова та його сім'ї. У справі про хабарництво, порушене проти Іванова, заарештовано вже троє людей.

До того ж команда Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального у 2022 році знайшла в Іванова нерухомість у Москві, Підмосков'ї та Тверській області на загальну суму понад один мільярд доларів. Також дружина Іванова, колишня радниця міністра оборони Росії Марія Китаєва, після російського вторгнення в Україну активно подорожувала Європою.

Варто зауважити, що Тимур Іванов був заступником Шойгу з 2016 року. Перед цим він три роки очолював акціонерне товариство Оборонбуд, яке було підпорядковане міністерству.

Нагадаємо, раніше міністерство оборони Великої Британії заявляло, що у Кремлі активно усувають авторитетних командирів армії Російської Федерації. Такі дії можуть налякати російських солдатів, а військове командування вважатиме покору режиму Володимира Путіна важливішою за компетентність. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.07.2024 14:49