Вадим Скібіцький. Фото: ГУР

У розвідці переконані, що втрата Часового Яру є лише "питанням часу"

Окупація Часового Яру на Донеччині російськими військами є питанням часу. Україні бракує зброї для відбиття ворожих атак на усій лінії фронту.

Про це заявив заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю виданню The Economist.

Ситуація, за його словами, зараз така ж складна, як і ніколи з перших днів повномасштабного вторгнення Росії. І вона може стати ще гіршою.

Скібіцький прогнозує, що Росія спочатку продовжить реалізацію свого плану зі звільнення Донецької та Луганської областей України, адже це завдання не змінилося з 2022 року. Представник ГУР каже, що видано наказ Росії "взяти щось" до урочистостей Дня Перемоги у Москві 9 травня або ж перед візитом Володимира Путіна до Пекіна тижнем пізніше. Швидкість та успіх наступу визначать, коли та де росіяни завдадуть наступного удару.

"Наша проблема дуже проста: ми не маємо зброї. Вони завжди знали, що квітень та травень будуть для нас важким часом", — сказав Скібіцький.

Безпосереднім оборонним завданням для України є її опорний пункт на висотах у місті Часів Яр, який зберігає ключі до подальшого просування Росії до останніх великих міст Донецької області. Ймовірно, це питання часу, коли це місто впаде так само як Авдіївка, розбомблена росіянами у лютому, каже генерал.

"Не сьогодні та не завтра, звичайно, але все залежить від наших резервів та постачання", — переконаний представник розвідки.

Росія вже досягла тактичного успіху на південному заході в селі Очеретине, де недавню ротацію українських військ було провалено. Російським військам вдалося прорвати першу лінію оборони та створити виступ площею 25 квадратних кілометрів. Україна далека від стабілізації ситуації, а Росія кидає все, що може, для досягнення більшої вигоди. Російська армія вже не та зарозуміла організація, якою була 2022 року, каже генерал, і тепер діє як "єдиний орган, з чітким планом і під єдиним командуванням".

Нагадаємо, раніше речник оперативно-стратегічного угруповання війська "Хортиця" заявляв, що загарбники з Росії зосередили атакувальні дії на Часів Яр Донецької області. Понад 20 тисяч окупантів залучили до штурмів міста, що свідчить про те, що цей напрямок має велике значення для країни-агресорки.

Водночас заступник начальника оперативного відділу Генштабу Сил оборони Естонії Тоомас Вялі вважає, що Росія не зможе захопити Часів Яр на Донеччині до 9 травня.

За даними аналітики американського Інституту вивчення війни, утримання позицій у Часовому Яру є вкрай важливим для Збройних сил України, адже у разі захоплення міста ворог зможе розширити свої наступальні дії на фронті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.05.2024 06:44