Фото: "Мілітарний"

У Румунії закликали НАТО "до дій" через порушення повітряного простору країни російськими дронами

Румунія закликала Північноатлантичний альянс до запровадження заходів через вторгнення російських "шахедів" у повітряний простір країн-членів Альянсу.

Про це заявив міністр оборони Румунії Анджел Тилвар, пише Reuters. Він наголосив, що НАТО має вжити "потужних скоординованих" заходів у відповідь на такі інциденти.

Зазначається, що держави на східному фланзі НАТО, міністри оборони яких зустрілися в Бухаресті в середу, 18 вересня, неодноразово заявляли, що дії Москви у Чорноморському регіоні та за його межами викликають глибоке занепокоєння. Так, 7 та 8 вересня на території Румунії та Латвії впали російські дрони. Зокрема, президент Латвії Едгарс Ринкевичс заявляв, що на подібні інциденти з ворожими дронами необхідна колективна реакція світу, адже "кількість таких інцидентів на східному фланзі НАТО зростає".

"Минулого тижня Україна звинуватила Росію у використанні стратегічних бомбардувальників для удару по цивільному зерновому судну під час ракетної атаки у водах Чорного моря поблизу Румунії, що ще більше посилило напруженість між Москвою та військовим альянсом", — зауважує видання.

Міністр оборони Румунії додав, що держави "Бухарестської дев’ятки" виражають глибоке занепокоєння неодноразовими фактами порушення повітряного простору країн-членів Альянсу російськими безпілотниками й ракетами. За його словами, це призводить до ескалації та напруженості на східному фланзі НАТО. 

"Саме тому необхідна надійна, скоординована відповідь на рівні союзників, а також якнайшвидше впровадження ротаційної протиповітряної оборони та комплексної моделі протиракетної оборони", — наголосив Тилвар.

Зокрема, заступник міністра оборони Польщі Павел Залевський повідомив, що на зустрічі міністрів оборони НАТО, яка пройде у жовтні, буде необхідно розглянути питання про знищення безпілотників, які входять у повітряний простір союзників.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас закликав змінити алгоритм місії Північноатлантичного альянсу з патрулювання повітряного простору в країнах Балтії після нещодавнього падіння російського військового безпілотника на латвійській території. За його словами, якщо радари виявлять, що безпілотник може проникнути на територію країни-члена Альянсу, інформація має бути оперативно передана до штаб-квартири Альянсу. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.09.2024 12:54