Фото: СБУ

У СБУ підтвердили обшуки у Почаївській лаврі (фото)

Служба безпеки проводить слідчі дії на території Почаївської Успенської лаври Української православної церкви Московського патріархату. Обшуки проходять у межах кримінального провадження щодо причетності керівництва Лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Про це йдеться у повідомленні Служби безпеки України.

За даними слідства, представники Почаївської лаври оприлюднили на сайті монастиря публікацію, в якій ображали національну честь та гідність юдей, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ. Також у цьому дописі клірики УПЦ (МП) поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від Росії.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть.

Що світить московським попам

У відомстві повідомили, що у межах кримінального провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

"Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства. Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України", — додали у прес-службі СБУ.

Раніше повідомлялось, що 29 листопада у Печерському районному суді Києва відбулося підготовче судове засідання у справі митрополита УПЦ МП Павла Лебедя ("Паші Мерседеса"). Відомо, що суд продовжив запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 29 січня. Наступне засідання заплановане на 20 грудня.

Нагадаємо, 20 жовтня Служба безпеки України завершила розслідування та скерувала до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської Лаври.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 30.11.2023 12:09