У скільки Путіну обходиться день війни в Україні: аналітики приголомшили сумою

Російський диктатор Володимир Путін продовжує знищувати економіку своєї країни, аби й надалі мати змогу фінансувати війну проти України й виживати самому. За підрахунками аналітиків, він витрачає на війну щонайменше один мільярд доларів на день.

Відповідні розрахунки оприлюднив американський журнал Time. Аналітики вказують, що через дії диктатора економіка Росії рухається до колапсу, який своєю чергою здатний повалити режим Путіна.

Економісти зауважують, що рятувальне коло засноване на "безжальній канібалізації" виробничої економіки Росії. Деякі коментатори на Заході стверджують, що російський президент залучає мільярди від торгівлі для фінансування вторгнення завдяки високим цінам на сировину, слабким західним санкціям. Саме тому, на їхню думку, Росія досі здатна обходити ці обмеження. Та насправді ціни на нафту, природний газ, а також зерно, пшеницю, метали, пиломатеріали та практично всі товари, які виробляє Росія, сьогодні нижчі, ніж до повномасштабного російського вторгнення. 

"Путін фінансує своє вторгнення в Україну не лише за рахунок незначного експорту товарів чи ухилення від санкцій, але й шляхом канібалізації продуктивної економіки Росії. Як авторитарний диктатор із державним контролем над 70% економіки, Путін ніколи не залишиться без грошей", — пише Time.

Аналітики пояснюють, що Путін обрав стратегію "захмарних" податків на "непередбачені обставини" практично "з усього, що рухається". Цього року Росія досягла рекордного бюджетного дефіциту, з країни виводяться сотні мільярдів суверенних коштів. Олігархи скаржаться пресі, а робітники мають виходити на страйки.

Економісти вказують й на історичну закономірність. Так, з двох великих російських революцій за ХХ століття обидві були підкріплені виснажливими економічними труднощами, адже війни ніколи не бувають дешевими. Зокрема, як підрахували аналітики, Путін витрачає на війну проти України щонайменше один мільярд доларів на день. Як приклад, видання нагадує, що Перша світова війна так само виснажила скарбницю царя Ніколая II до його зречення в 1917 році.

"У Радянському Союзі збільшення витрат на ведення холодної війни в поєднанні з низькими цінами на нафту та серйозним спадом підірвали радянську економіку зсередини. Схоже, програш у війнах йде рука об руку з економічними потрясіннями та зміною режимів в Росії", — сказано в повідомленні.

Нагадаємо, раніше в Офісі президента заявили, що санкції країн Заходу, які були запроваджені проти Росії, вже працюють. Проте, є декілька моментів, які потрібно допрацювати. Зокрема, щоб санкції мали більш потужний ефект, потрібно: закрити будь-який транзит через Росію; закрити можливість через треті країни обходити санкції; закрити коррахунки певних російських банків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.07.2023 01:25