Роберт Фіцо та Денис Шмигаль. Джерело: Telegram українського прем'єра

У Словаччині завершилися міжурядові консультації: про що домовився Шмигаль з Фіцо

У четвер, 11 квітня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль взяв участь у міжурядових консультаціях у Словаччині. На зустрічі було порушено п'ять тем. Серед них — енергетика та скасування обмежень на експорт українського зерна.

Про це повідомив український прем'єр.

"Провели зі словацькими колегами міжурядові консультації", — написав він у Telegram.

Енергетика

Шмигаль нагадав, що 11 квітня росіяни здійснили черговий комбінований ракетно-дроновий удар по енергетичній інфраструктурі.

"Ознайомив прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з ситуацією. Вдячні Словаччині за підтримку. Маємо також багато амбітних планів", — зазначив український прем'єр.

За його словами, до кінця 2028 року планують завершити реконструкцію та модернізацію електричного інтерконектора "Мукачево — Вельке Капушани". Словаччина зможе використати український морський нафтовий термінал, а також українські газосховища. Сторони домовилися створити спільну робочу групу, яка допоможе диверсифікувати постачання ядерного пального на АЕС.

Політична підтримка

За словами Шмигаля, "Словаччина твердо виступає за територіальну цілісність та суверенітет України, засуджує агресію Росії та солідарна з нашими євроінтеграційними прагненнями". Сторони говорили про участь Словаччини в імплементації Формули миру президента України Володимира Зеленського, зокрема пункту про радіаційну та ядерну безпеку, а також про екологічну безпеку в контексті гуманітарного розмінування.

Торгівля та відновлення

Україна та Словаччина домовилися до середини наступного року системно переглянути договірну базу стосовно фінансово-технічного, економічного співробітництва та соціального захисту

"А також опрацювати якнайшвидше скасування односторонніх обмежень на українську агропродукцію", — заявив Шмигаль.

До того ж представників словацького бізнесу та уряду запросили на конференцію з відновлення у Берліні.

Логістика

Досягнута конкретна домовленість про запуск до кінця 2024 року прямого пасажирського залізничного сполучення "Київ — Кошице".

"Запропонували Словаччині внести зміни до угод про статус низки пропускних пунктів на кордоні. Готуємося до перемовин із європейським фондом Connecting Europe Facility для залучення інвестицій в розвиток транскордонного залізничного маршруту "Чоп — Чєрна-над-Тисою", — підкреслив український прем'єр.

Гуманітарний напрямок

Сторони говорили про розмінування. Словаччина готова допомагати у цьому напрямку. Домовилися про спільне виробництво інженерної техніки та про надання вже готових машин для виявлення та знешкодження мін. 

Роберт Фіцо та Денис Шмигаль

Роберт Фіцо та Денис Шмигаль. Джерело: Telegram українського прем'єра

Нагадаємо, 11 квітня прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час брифінгу з українським колегою Денисом Шмигалем заявив, що Словаччина бажає допомогти Україні в інтеграції до Європейського Союзу. Братислава не чинитиме перешкод на шляху Києва до вступу в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.04.2024 18:25